Workshop middentoonstemming in Waspik

het de crane-orgel in de hervormde kerk te waspik

Het recent gerestaureerde De Crane-orgel in Waspik kreeg zijn middentoonstemming terug. Veel organisten en orgelliefhebbers hebben nog een zekere ‘koudwatervrees’: hoe ga je om met deze, in Nederland nog tot in de negentiende eeuw toegepaste stemming? Reden om zaterdag 24 oktober in Waspik een middagworkshop te organiseren.

Text Example

advertentieAllereerst zal orgelmaker Hans van Rossum in samenspel met orgeladviseur Peter van Dijk het orgel presenteren en de restauratie kort toelichten. Daarna zullen Peter van Dijk en Jaap Jan Steensma nader ingaan op de middentoonstemming zelf, het gebruik van bepaalde toonsoorten en samenklanken, en het eventueel gewenste transponeren van liederen naar andere toonsoorten.

Van Dijk en Steensma zullen daarbij ook gebruik maken van het Liedboek (2013). Klankvoorbeelden zullen dit alles verduidelijken. Er zal een (ook digitaal verkrijgbaar) bundeltje beschikbaar zijn met getransponeerde liedzettingen. De bijeenkomst is niet alleen bedoeld voor organisten, maar ook voor orgelliefhebbers.

De presentatie en workshop vindt plaats op zaterdagmiddag 24 oktober, aanvang 13.30 uur. De bijeenkomst zal om uiterlijk 16.30 uur worden afgesloten met een orgelbespeling. Halverwege is er een (koffie)pauze. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de dekking van de kosten.

Voor de organisatie van deze workshop wordt samengewerkt met de Brabantse Orgelfederatie.

Wie wil deelnemen aan de workshop wordt gevraagd  dit te mailen aan excursie@brabantorgel.nl.

© 2015 fotografie Wim van der Ros