Zesde editie Schnitgerfestival in het teken van Italië

Detail orgel Martinikerk Groningen | © beeld Schnitger Festival

Van 19 tot en met 21 oktober 2018 zal in de stad Groningen de zesde editie van het Schnitgerfestival plaatsvinden. Het jaarlijkse orgelfestival heeft dit keer als thema Italië.

Text Example

advertentieHet Schnitgerfestival speelt zich af ronde de vier orgels waaraan de naam van Schnitger in de stad Groningen is verbonden, waaronder de vorig jaar in gebruik genomen reconstructie door Edskes van het orgel in de Lutherse Kerk.

Italiaanse barok
In 2018 is het precies 375 jaar geleden dat zowel de componist Claudio Monteverdi als zijn collega Girolama Frescobaldi stierven en 400 jaar geleden dat hun voorganger Giulio Caccini overleed. De organisatie zag daarin een goede aanleiding om het festival in het teken te laten staan van de Italiaanse barok.

Zo zullen twee organisten die een sterke band hebben met Italië optreden tijdens het festival: Matteo Imbruno (een Italiaan die in Nederland woont en werkt) en Liuwe Tamminga (een geboren Fries die al jaren in Italië resideert). Beide organisten zullen een groot deel van het programma voor hun rekening nemen.

Cross-over
Op verschillende locaties vinden dertien muziekevenementen plaats waaronder een excursie, een masterclass, een zondags brunchconcert, een wandelconcert en een Italiaanse Vesper. Verder zijn er diverse cross-overproducties als een workshop hiphop en orgelmuziek, jeugdcircus met orgel en jazz door Holland Baroque en trompettist Eric Vloeimans.

Progamma en kaarten
schnitgerfestival.nl