Zeven deelnemers aan het Haarlemse Improvisatieconcours 2024 bekend

De namen van zeven deelnemers aan het Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem 2024 zijn bekendgemaakt. De achtste deelnemer wordt op 26 juni geselecteerd tijdens het Nationale Improvisatieconcours in Dordrecht.

Text Example

advertentieDe organisatie van het concours ontving ruim twintig aanmeldingen. De selectie werd volledig anoniem uitgevoerd door een jury bestaande uit Berry van Berkum, Geerten Liefting en Ansgar Wallenhorst, onder voorzitterschap van Peter Ouwerkerk.

De geselecteerde deelnemers zijn:

  • Sebastian Benetello (D)
  • Marcel Eliasch (D)
  • Enno Gröhn (D)
  • Bernhard Hauk (D)
  • David Kiefer (D)
  • Raphaël Oliver (F)
  • David Stultz (USA)

Voor Benetello en Eliasch is dit de derde opeenvolgende editie waaraan ze deelnemen. Kiefer werd ook in 2022 geselecteerd en doet dit jaar voor de tweede keer mee.

55e editie

De 55e editie van het concours vindt plaats op 15, 17 en 19 juli. Evenals de voorgaande jaren worden de eerste ronde en de finale gespeeld op respectievelijk het Ahrend-orgel in de Doopsgezinde Kerk en het Müller-orgel in de Grote of Sint-Bavokerk. Dit jaar vindt de tweede ronde niet plaats op het Cavaillé-Coll-orgel in Phil (voorheen de Philharmonie), maar wordt uitgeweken naar het Adema-orgel in de Sint-Josephkerk.

Jury en prijzen

De jury bestaat uit Jean-Baptiste Robin, Berry van Berkum, Zsigmond Szathmáry, Maria Alejandra Castro Espejo, Monika Melcová en voorzitter Ansgar Wallenhorst. De prijzen bestaan uit geldbedragen van € 5.000 (de juryprijs, beschikbaar gesteld door de Piet Kee Stichting), € 1.000 (de publieksprijs), en € 500 (voor de beste improvisatie tijdens het concours). De winnaar krijgt bovendien de gelegenheid om wereldwijd concerten te geven.