Zeven deelnemers geselecteerd voor Sweelinck Organ Competition 2017

Jan Pieterszoon Sweelinck | beeld ORGELNIEUWS

De finale van de zesde International Organ Competition Jan Pieterszoon Sweelinck gaat op 13 oktober van start met zeven deelnemers. Het zevental, waaronder vier Nederlanders, werd vorige week bekend gemaakt na de voorselectie door een internationale jury.

Text Example

advertentieEr meldden zich 33 kandidaten uit 18 landen. De jury van de voorselectie (Hans Fagius, Yuzuru Hiranaka, Rie Hiroe, Antonio Varriano, Daniel Oyarzabal, Luc Paganon en Kent Tritle) koos de zeven kandidaten daaruit op basis van ingestuurde opnamen van werk van Sweelinck, Bach en Bruhns. Het zijn:

  • Mari Fukumoto – Japan
  • Gerwin Hoekstra – Nederland
  • Laurens de Man – Nederland
  • Nathan Mondry – Canada
  • Giovanni Petrone – Italië
  • Willeke Smits – Nederland
  • Peter van der Zwaag – Nederland

Hoekstra, De Man en Van der Zwaag waren ook bij de onlangs gehouden Martini Organ Competition Groningen de enige geselecteerde Nederlanders. Laurens de Man wist dat concours op zijn naam te schrijven. [Update 10-10-2017:] De in eerste instantie geselecteerde Fransman Emmanuel Arakélian trok zich terug uit het concours, zijn plaats wordt in genomen door een vierde Nederlander: Willeke Smits.

Twee programma’s
De zeven deelnemers aan de Sweelinck Organ Competition 2017 zullen twee programma’s van circa twintig minuten spelen. Op 13 oktober staat hen het transeptorgel van de Oude Kerk te Amsterdam ter beschikking voor een vrij programma met minstens een werk van Sweelinck en repertoire van voor 1700. Op 15 oktober wordt wegens restauratie van het hoofdorgel in de Oude Kerk uitgeweken naar het Müller-orgel in de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem. Daar dient het repertoire te bestaan uit een werk van Johann Sebastian Bach en een of twee werken uit de Noord-Duitse barok.

De jury van de laatste ronden bestaat uit voorzitter Hans Davidsson, Cristina Garcia Banegas, James David Christie, Piet Kee, Theo Visser, Sietze de Vries en de artistiek leiders van het concours Matteo Imbruno en Anton Pauw. Het prijzengeld bestaat uit 3.000 euro voor de winnaar van de eerste prijs, 2.000 euro voor de tweede en 1.000 euro voor de derde prijs.

Het eerste programma in de Oude Kerk te Amsterdam wordt op vrijdag 13 oktober van 18.00 tot 22.00 uur gespeeld. Het tweede deel van de finale in de Haarlemse Bavo vindt plaats op zondag 15 oktober tussen 16.00 en 22.00 uur.

 

Meer informatie

www.organcompetitionsweelinck.nl