‘Zevende’ symfonie van Vierne verschenen

De Zevende van Vierne? Jawel, Louis Vierne schreef zeven symfonieën, zes voor orgel en één voor orkest. Van die orkestsymfonie is nu ook een orgelversie beschikbaar in een transcriptie van Thomas Schmögner.

Text Example

advertentie 

Je zou dit arrangement dus kunnen beschouwen als Viernes zevende orgelsymfonie. Of,  als je naar de ontstaansperiode kijkt, misschien wel als Symfonie 2a. Want dit 24e opus  werd geschreven in 1907 en 1908, precies tussen zijn tweede orgelsymfonie (opus 20, 1902) en zijn derde (opus 28, 1911).

 

De Duitse organist Thomas Schmögner maakte een transcriptie van de Symphonie en la en speelde deze in op een cd op het Cavailllé-Coll-orgel van de St. Antoine-des-Quinze-Vingts te Parijs voor het label Edition Lade (EL CD 039)

 

Wie Vierne Zeven nu zelf eens wil spelen, kan dat aan de hand van een 72 pagina’s tellende uitgave van deze transcriptie die onlangs uitkwam bij Edition Bon(n)orgue, de muziekuitgeverij van Prof. dr. Otto Depenheuer, zelf overigens ook een vaardig transcribent.

 

De partituur laat zich als orgelwerk aanzien. Enkel het dubbel pedaal doet op sommige plaatsen een aantal kunstgrepen vermoeden die je niet direct in Viernes orgelsymfonieën zou aantreffen. De registratieaanwijzigingen die Schmögner geeft, zijn wel op z’n Frans en ‘orgelmatig’ gedacht.

 

Dat orgelmatige is overigens wel iets waar orgelspelende componisten van orkestwerken vaker op te betrappen zijn. Gelukkig maar, het maakt dit soort toevoegingen aan het orgelrepertoire mogelijk.

 

louis vierne symphonie op. 24

Louis Vierne

Symphonie a-moll, opus 24

für Orgel bearbeitet von Thomas Schmögner

 

I. Grave – Allegro molto, II. Lamento, III. Scherzo, IV. Final

 

Uitgave: Edition bon(n)orgue
Nummer: 14.86
Pagina’s: 72
Prijs: € 22,80

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]