Zoeterwoude neemt Van Dam-orgel in gebruik

Text Example

advertentieOp zaterdag 23 maart werd een de Dorpskerk van Zoeterwoude een Van Dam-orgel uit 1869 in gebruik genomen. Het orgel is afkomstig uit het Friese Irnsum en werd overgeplaatst door de firma Gebr. Van Vulpen uit Utrecht.

Het orgel van L. van Dam en Zonen werd in 2011 aangekocht door de Protestantse Gemeente Zoeterwoude ter vervanging een eenklaviers instrument van de Gebr. Franssen uit 1890.

Het Van Dam-orgel werd in 1869 gebouwd voor de toenmalige Hervormde dorpskerk van Irnsum. Deze kerk werd in 1880 afgebroken. In 1878 plaatste Van Dam het orgel over naar het nieuwe kerkgebouw, de huidige Mauritiuskerk. Bij die gelegenheid werd het front verbreed met zijvelden en werd op het Bovenwerk een bij de bouw gereserveerde Dulciaan 8’ geplaatst. In 1909 werd opnieuw door Van Dam aan het orgel gewerkt, toen werden nieuwe registerknopen met porseleinschildjes aangebracht.

In 2010 werd de kerk buiten gebruik gesteld en te koop aangeboden. Voor het orgel werd een bestemming gevonden in Zoeterwoude. De firma Gebr. Van Vulpen restaureerde het orgel en verzorgde de overplaatsing. Onder leiding van Jan van Gent werd de kast opnieuw geschilderd en verguld.

Op zaterdag 23 maart werd het orgel opnieuw in gebruik genomen. Het orgel werd gedemonstreerd door orgelmaker Leo Hardeman van de firma Van Vulpen en adviseur Erik van Bruggen. Daarna werd het orgel bespeeld door de organisten van de Dorpskerk (Ineke Coenders, Harry Lichtendonk en Cor Graafland) en Jelle Rollema, organist van de Protestantse Gemeente Ingwert.

Dispositie

Hoofdwerk C-g3

Bourdon 16

Prestant 8

Holpijp 8

Octaaf 4

Roerfluit 4

Octaaf 2

Cornet III D

Trompet 8 B/D

Bovenwerk C-g3

Salicionaal 8

Viola di Gamba 8

Fluit dolce 8

Salicet 4

Fluit travers 4

Gemshoorn 2

Dulciaan 8

Pedaal C-g0

aangehangen

Werktuiglijke registers

Koppeling Hoofdwerk – Bovenwerk

Afsluiting Hoofdwerk

Afsluiting Bovenwerk

Tremulant Bovenwerk

Ventiel

Toonhoogte: a1 = 435 Hz

Stemming: evenredig zwevend

Winddruk: 61 mm wk

Windvoorziening: magazijnbalg met twee schepbalgen

© 2013 www.orgelnieuws.nl