Drie eeuwen Garrels/Radeker-orgel Anloo gevierd met reconstructie ingebruikname 1718

Orgel Magnuskerk, Anloo | © fotografie Dick Sanderman

In 2018 bestaat het Garrels/Radeker-orgel in de Magnuskerk in Anloo driehonderd jaar. Dat wordt op 20 oktober gevierd door de achttiende-eeuwse orgelwijding te laten herleven. 

Text Example

advertentie



Het orgel in Anloo werd geschonken door de rijke familie Ellents. In 1717 gaven zij Arp Schnitger de opdracht voor de bouw. Door ziekte (Schnitger overleed in 1719) liet hij de uitvoering over aan zijn meesterknechten Radeker en Garrels. Op 16 oktober 1718 was het orgel speelklaar. De eindkeuring vond pas een jaar daarna plaats en werd uitgevoerd door de Groningse Martini-organist Petrus Havingha zijn zoon Gerardus Havingha, de latere organist van de Alkmaarse Laurenskerk.

Turbulent
Het orgel kent een turbulente geschiedenis, die met name in de jaren 90 van de vorige eeuw een belangrijk markeringspunt kent. Toen het orgel een omvangrijke restauratie onderging, werd de werkplaats van restaurateur Van Eeken in 1995 getroffen door een brand die een deel van het orgel verwoestte. De restauratie werd dus een reconstructie, die hier en daar wat stof deed opwaaien. Rond de recente eeuwwisseling werd het orgel nog eens uitgebreid met een zelfstandig pedaal.

Eeuwfeest
Ter gelegenheid van het derde eeuwfeest zal op 20 oktober de ingebruikname van het orgel in 1718 opnieuw in scene worden gezet. De achttiende-eeuwse orgelwijding wordt dan gespeeld door acteurs, gekleed in kostuums uit die tijd. Paul Brood schreef daarvoor het scenario, organist Jochem Schuurman zal in de huid van keurmeester Havingha kruipen en de orgelbespeling verzorgen.

De herinwijding zal twee keer worden uitgevoerd: om 16.00 voor genodigden, om 19.00 uur voor andere belangstellenden. ’s Avonds zal Jochem Schuurman om 20.00 uur nog een concert verzorgen van ongeveer een half uur. De toegang is gratis.

 

Lees ook