Haarlemse ‘stadsregistrant’ Agnes Hylkema (63) overleden

Agnes Hylkema | © foto Cor van Gastel

Op maandag 16 november is de Haarlemse ‘stadsregistrant’ Agnes Hylkema overleden. Dat heeft de organisatie van het Internationaal Orgelfestival Haarlem donderdag bekendgemaakt.

Hylkema (2 oktober 1957) was vaste registrant van de stadsorgelconcerten op het Müller-orgel in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. Daar registreerde zij ook tijdens de concerten van het Internationaal Orgelfestival. Een keur aan (inter)nationale organisten heeft zij zo’n veertig jaar lang geassisteerd.

‘Legendarisch was haar vakkundige assistentie van de concourskandidaten.’ als Peter Ouwerkerk, zakelijk leider van het orgelfestival. ‘ze kreeg steeds opnieuw de grootste complimenten hoe ze organisten, die strak stonden van de spanning, gerust kon stellen en op hun best kon laten presteren.’

Voor tal van beroemde organisten was zij een betrouwbare steun en toeverlaat aan de klavieren. ‘Zo noteerden sommigen vrijwel geen registraties en vertrouwden ze volledig op de kennis en kunde van Agnes. Anderen noteerden talloze aanwijzingen, soms vrijwel onleesbaar, in hun partituren. Agnes kon de notities feilloos ontcijferen en uitvoeren.’

Op 26 juli 2018 nam Agnes Hylkema afscheid als ‘stadsregistrant’.

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.