Improvisatiecursus voor organisten – deel 9

Hebben we in aflevering 7 al eens kennisgemaakt met hexatonische toonladders, in dit negende deel passen we hexatoniek opnieuw toe. Ook leren we hoe we hoornkwinten kunnen gebruiken.

Wederom hexatoniek. Een bestaande melodie kun je hexatonisch maken. Van groot belang voor herkenbaarheid van de melodie is dat je het ritme van de oorspronkelijke melodie behoudt, in ieder geval in het begin. Als de luisteraar de melodie eenmaal herkent heeft, kun je natuurlijk ook vrijer met het ritme zijn.

Hoornkwinten

Hoornkwinten leveren een aangenaam klankbeeld op, Haydn en Mozart gebruiken ze frequent. Voeg ze maar toe aan je trucendoos!

Download hier de voorbeelden als pdf

  • Psalm 8 in hexatoniek
  • Hoornkwinten in ‘De Postkoets’ en ‘Heer Jezus heeft een hofken’

Lees ook
Improvisatiecursus voor organisten - deel 8

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.