Langs ’t kerkepad… 4 [gesignaleerd]

 

In de serie “Langs ’t kerkepad” die op het label STH Records verschijnt nemen de psalmen een centrale plaats in. Op elk deel speelt een organist eigen bewerkingen c.q. improvisaties over psalmen en soms ook wel gezangen.

Deel 1 (Jaap Joh. Kramer) staat in het teken van niet-ritmische psalmen, in deel 2 (Lenard Verkamman)zijn het “psalmen bij plechtige gelegenheden en in deel 3 (opnieuw Verkamman) hebben gezangen de overhand rond het thema Kerst.

Inmiddels is deel 4 bereikt waarop Jan Willem den Hartogh, organist in Scherpenzeel en Zeist, psalmen speelt rond de vijf thema’s aanbidding, verootmoediging, verlossing, gemeenschap met God en eeuwig leven. “Het zijn momentopnames met kleuren van het orgel, maar ook de gedachten/gevoelens die de teksten van de psalmen opriepen bij mijzelf”, schrijft Den Hartogh in het booklet. De psalmteksten zijn dan ook afgedrukt, in de Statenberijming van 1773.

De klankkleuren waar hij zich door liet inspireren zijn van het Wolfferts/Heijneman-orgel in Zaltbommel.

 


Langs ’t kerkepad… 4

Jan Willem den Hartogh speelt psalmen
vanuit de Grote of St. Maartenskerk te Zaltbommel

 

Psalm 33, 100, 150, 38, 65, 79, 66, 73, 62, 68 & Blijf bij mij, Heer

 

Uitgave: STH Records
Nummer
: CD 1409152
Speelduur: 56’14”
Booklet: 8 pagina’s (NE)
Prijs: € 16,90

 

© 2009 www.orgelnieuws.nl

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.