Nieuw orgel voor Christelijke Gereformeerde Kerk Meerkerk

In de Christelijke Gereformeerde Kerk te Meerkerk wordt op zaterdag 27 oktober een nieuw orgel van Orgelmakerij Boogaard in gebruik genomen. Bij de bouw van het tweeklaviers instrument met negentien stemmen is onder meer gebruik gemaakt van materiaal uit een orgel van Proper uit 1892.

Text Example

advertentie



Het Boogaard-orgel vervangt een orgel van Valckx & Van Kouteren uit 1935 dat in latere jaren enigszins werd gewijzigd en in 1987 door de firma Scheuermann in werd uitgebreid met een tweede klavier. Een drietal registers uit dit instrument werd in het nieuwe orgel overgenomen.

Proper
De basis van het nieuwe orgel vormt het Proper-orgel uit 1892, afkomstig uit de hervormde kerk te Purmerland. Deze kerk werd in 2012 gesloten. Het gebouw werd omgebouwd tot woonhuis. Orgelmaker Ide Boogaard uit Rijssen kocht het eenklaviers orgel in 2014 aan.

Het Proper-orgel in Purmerland | © beeld Reliwiki.nl / André van Dijk, Veenendaal (2010)

Oorspronkelijk werd het orgel door J. Proper te Kampen gebouwd voor de Hervormde Evangelisatie ‘Elim’ aan de Noorderhagen te Enschede. Het kreeg zeven registers en aangehangen pedaal. Een Trompet 8 bas/discant werd waarschijnlijk nooit geplaatst. In 1952 werd het orgel door de firma Spiering overgeplaatst naar Purmerland.

Hollandse romantiek
Boogaard heeft windlade, magazijnbalg, pijpwerk en front van Proper in het nieuwe orgel voor Meerkerk opgenomen. Het uitgangspunt werd een Hollands romantisch orgel, voortbordurend op het Proper-materiaal, met twee manualen, zelfstandig pedaal en negentien registers.

Het Hoofdwerk is overwegend van Proper. Windladen en pijpwerk tot en met Octaaf 2 werden gerestaureerd. De reservering voor de Trompet 8 bas/discant werd met nieuw pijpwerk ingevuld. De lade werd uitgebreid met een Cornet V discant op verhoogde stok op een sleep tussen Holpijp en Octaaf 4.

Achter het Hoofdwerk, gescheiden door een stempad, werd een Nevenwerk gerealiseerd op een windlade uit voorraad van de orgelmaker. De gesponselde lade is van een onbekende bouwer van circa 1890-1910 en heeft een pyramidale opstelling. Hierop vonden twee registers uit het vorige orgel een plaats, aangevuld met registers van Bik uit het bestand van de orgelmaker.

De Pedaallade werd geheel nieuw gemaakt en haaks op het font geplaats, tegenover de speeltafel.

Mechaniek en klaviatuur
De mechaniek werd nieuw vervaardigd. Zo ook de klaviatuur, die werd ingebouw aan de linkerzijde van het orgel. Toetsen zijn gemaakt uit fichte, de ondertoetsen belegd met been, de boventoetsen uit ebbenhout. Voor de mechaniek is eiken gebruikt, met abstracten van red cedar.

Front
Het front van het Proper-orgel werd voor de Meerkerkse situatie uitgebreid met twee zijvelden. De kas werd geschilderd in rood afgezet met gouden accenten, het lofwerk geheel in goud. Onder de middentoren werd een console toegevoegd.

Ingebruikname
Het Boogaard-orgel wordt zaterdagavond 27 oktober in gebruikgenomen. De organisten Wim den Hartog, Bas van Gelder, Andran van Meeuwen, Marco Tanis en Piet de Vries zullen het orgel laten horen in muziek van onder anderen Kee, Bach, Mulder en Heykoop en in begeleiding van koor- en samenzang. Aan de avond werken mee het gemengd koor ‘Zingt des Hoogsten lof’ onder leiding van Nico Vos, kinderkoor ‘Klein Vogelijn’ onder leiding van Heleen Aalvanger en de plaatselijke predikant ds. K. Hoefnagel. Aanvang 19.30 uur.

 


Dispostie

Hoofdwerk C-f3
Bourdon 16 – 1892, vanaf c
Prestant 8 – 1892
Holpijp 8 – 1892
Octaaf 4 – 1892
Fluit 4 –1892
Quint 3 – 1892
Octaaf 2 – 1892
Cornet V discant – 2018, op verhoogde bank
Trompet 8 bas/discant – 2018uit voorraad orgelmaker / deels nieuw

Nevenwerk C-f3
Roerfluit 8 – 2018, uit voorraad orgelmaker
Viola di Gamba 8 – 2018, uit voorraad orgelmaker, C-H i.c.m. Roerfluit
Vox Celeste 8 – uit vorige orgel (geplaatst in 1964), vanaf c
Roerfluit 4 – 2018, uit voorraad orgelmaker
Nasard 3 – 2018, uit voorraad orgelmaker
Woudfluit 2 – 2018, uit voorraad orgelmaker
Dulciaan 8 – uit vorige orgel (geplaatst door Scheuerman in 1987)

Pedaal C-f1
Subbas 16 – ca. 1935
Gedekt 8 – 2018, uit voorraad orgelmaker
Bazuin 16 – 2018, nieuw

Werktuiglijke registers
Koppel Hoofdwerk – Nevenwerk
Koppel Pedaal – Hoofdwerk
Koppel Pedaal – Nevenwerk
Tremulant Nevenwerk

 

© 2018 beeld Orgelcommissie CGK Meerkerk