Widor Op. 13 in Royaumont [keuze van de redactie]

Text Example

advertentie



De eerste vier symphonieën opus 13 van Widor in de eerste versie, gespeeld op het relatief onbekende drieklaviers Cavaillé-Coll-orgel van de voormalige cistercienzer abdij te Royaumont (F). Joris Verdin doet dat ‘uitstekend’, ‘een volstrekte aanrader’ zo vindt orgelnieuws.nl-recensent Hennie Vaatstra. Daarom staat deze bijzondere cd even extra in de belangstelling in ‘De keuze van de redactie’*.

Charles Marie Widor – Symphonies op. 13

Joris Verdin, orgue Cavaillé-Coll de l’abbaye de Royaumont.

Symphonie no 1 en do mineur; Symphonie no 2 en ré majeur; Symphonie no 3 en mi mineur; Symphonie no 4 en fa mineur.

Label: Ricercar

Bestelnummer: RIC286 (2CD)

Speelduur: 90’04

Booklet: 40 pagina’s (FR/DU/EN)

Prijs: € 23,50

Opname * * * * *

Interpretatie * * * * *

Klik hier om dit artikel te bestellen (nieuw venster)

Widor publiceerde zijn Opus 13 met een motto ‘Soar above’, letterlijk vertaald ‘zweven boven’. Enerzijds een verwijzing naar de gebroeders Montgolfier (de ballonvaarders waar hij via zijn moeder van afstamde) anderzijds een statement die zijn visie op het ‘moderne’ orgel samenvatte: verheven boven de alledaagse banaliteit.

Het digipack sluit aan bij dit motto: niet een orgelfront op de voorzijde, maar een tekening van ballonvaarders. Met hoge hoed op uiteraard. Leuk en wellicht te verwachten bij een niet-alleen-orgellabel, maar een duidelijke foto van het orgel en diens locatie ontbreekt verder. Er zijn wel twee close-up foto’s opgenomen, maar je krijgt niet echt een indruk waar het instrument is geplaatst en dat is ergens wel jammer.

Joris Verdin kiest als partituur voor deze productie de originele uitgave van op. 13. Het booklet geeft uitvoerige informatie bij de composities. De keuze voor expliciet deze versie wordt verder niet toegelicht maar ligt in combinatie met het gekozen orgel voor de hand. Het is tevens de eerste opname van de ‘originele’ op.13, hoewel Verdin reeds een kleine 20 jaar geleden bij de KRO al een opname van Symphonie I in deze versie realiseerde in de radioserie ‘Orgels in de Elzas’.

Het orgel in Royaumont is in 1864 door Cavaillé-Coll gebouwd voor de villa van industrieel André Maracci in Cologny bij Genève en pas in 1937 in Royamont geplaatst. In 2007 werd de restauratie voltooid met onder andere een geheel nieuw neogotisch front. Het instrument, met 44 registers verdeeld over 3 klavieren en pedaal, is geplaatst in wat ooit de refter was van de abdij (een tweebeukig gotisch gebouw, zes traveeën lang).

De uitvoering door Verdin is uitstekend: dit is romantische muziek waarbij niet ‘romantisch’ wordt gedaan. Verdin draagt voor zonder zelf op de voorgrond te treden. De muziek spreekt voor zichzelf op dit orgel, er is geen extra ’theater’ nodig om meer zeggingskracht te realiseren. Verdin houdt de nodige vaart erin, zonder oog voor detail te verliezen. Prachtig zijn vooral de langzame(re) delen, maar ook in bijvoorbeeld het Scherzo uit de Tweede en de Marcia uit Symphonie III. Daar weet hij goed het risico van enige banaliteit te vermijden. Ongelooflijk trouwens dat een instrument met deze power ooit een huisorgel was!

In de opname is een goede mix bereikt tussen direct en indirect geluid. Ondanks dat het geen kathedrale ruimte is, is dit absoluut geen ‘droge’ opname. Al luisterend krijg je het idee op de beste plek te zitten, het grote dynamische bereik van het orgel lijkt goed vastgelegd. De mechaniek (met barker) is slechts op de achtergrond aanwezig. Deze cd is een volstrekte aanrader! [HENNIE VAATSTRA]

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

* Met ingang van deze cd is de rubriek ‘CD van de maand’ omgedoopt tot ‘De keuze van de redactie’. Niet meer de ijzeren regelmaat van de kalendermaand, maar voor langere of kortere periode een bijzondere cd die de redactie heeft uitgekozen om een tijdje in de belangstelling te laten staan. Daar zit dan voor de lezers van orgelnieuws.nl uiteraard een interessante aanbieding aan gekoppeld. Hou deze rubriek daarom in de gaten!

© 2009 www.orgelnieuws.nl