Zilveren Legpenning Haarlem voor Jos van der Kooy

jos van der kooy stadsorganist van haarlem

Jos van der Kooy kreeg dinsdag 13 oktober in de Haarlemse Philharmonie de Zilveren Legpenning uitgereikt ter gelegenheid van zijn vijfentwintigjarig jubileum als stadsorganist van Haarlem. De Historische Vereniging Haerlem reikte de penning aan Van der Kooy uit voor zijn grote inzet en betekenis voor het culture leven van de stad.

De uitreiking vond plaats tijdens een concert dat door vier van zijn (oud-)leerlingen werd gegeven op het Cavaillé-Coll-orgel van de Haarlemse concertzaal. Van der Kooy, die het concert zelf zou geven, was geblesseerd en stond de orgelbank die avond af aan Hayo Boerema, Kirstin Gramlich, Evan Bogerd en Harmen Trimp.

Verbinden
De Historische Vereniging Haerlem waardeert Jos van der Kooy als  pleitbezorger van de Haarlemse orgelkunst en de twee wereldberoemde Haarlemse gemeentelijke orgels: het Christian Müller-orgel in de Bavo en het Cavaillé Coll-orgel in de Philharmonie  die de Haarlemse orgeltraditie weet te verbinden met nieuwe, eigentijdse composities. De legpenning werd overhandigd door Frans Willem Lantink, voorzitter van de Historische Vereniging.

Het concert in de Philharmonie was het tweede concert dat in het kader van het zilveren jubileum werd gegeven. Eerder dit jaar gaf Van der Kooy zelf een concert op het Müller-orgel in de Grote of Sint-Bavokerk.

 

Zie ook

 

 

© 2015 beeld: Pieter Baak

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.