04-08|10 ROtterdamse orgelDAgen 2012: VENEZIA!

Text Example

advertentieVan 8 tot en met 14 oktober vindt de vierde editie van de ROtterdamse orgelDAgen (RODA) plaats. Rondom het thema VENEZIA! zijn er een week lang op diverse locaties concerten en voorstellingen, waarbij een hoofdrol voor het orgel is weggelegd.

Het programma is gewijd aan vier eeuwen Venetiaanse muziek: van muziek die in de 16e eeuw klonk tijdens het avondgebed in de San Marco en aan het hof in de 17e en 18e eeuw tot kamermuziek die werd uitgevoerd in de salons van de 19de eeuw.

Speciale aandacht is er voor misschien wel de bekendste Venetiaan uit de geschiedenis: Antonio Vivaldi (1678-1741). Zo klinken zijn twaalf vioolconcerten opus 3, L’Estro Armonico, die driehonderd jaar geleden in Amsterdam uitgegeven werden, tijdens het festival als transcriptie voor één, twee en vier orgels.

Hoogtepunten in het festival zijn de Quatro Concerti di Venezia, waarbij de luisteraar op één dag vier eeuwen Venetiaanse muziek te horen krijgt, en Pracht en Praal in de San Marco, een belevenis geïnspireerd op de dubbelkorigheid die in de 16e eeuw werd uitgevonden in de San Marco door Adriaan Willaert en Giovanni Gabrieli. Hierbij klinkt muziek van alle kanten, zodat een ‘live surround sound’ ontstaat.

Het festival wordt afgesloten met een heus ‘orgelgevecht’ onder de naam Battle of the Organs, 010 versus 020. Tijdens dit concert nemen twee Amsterdamse en twee Rotterdamse stadsorganisten het tegen elkaar op in een strijd om de eeuwige roem.

Voor het volledige programma, veel meer informatie en het bestellen van kaarten kunt u terecht op www.rotterdamseorgeldagen.nl

© 2012 www.orgelnieuws.nl