06|06 Orgelexcursie in teken van herdenking Klaas Bolt

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat organist en orgeldeskundige Klaas Bolt overleed. Het werk van Bolt is van grote betekenis geweest voor de Groninger orgelcultuur. Daarom organiseert Stichting Groningen Orgelland op zaterdag 6 juni een excursie waarin aspecten van leven en werk van de geboren Groninger naar voren komen.

Text Example

advertentie



 

De orgelexcursie die om 9.30 uur begint, doet vier plaatsen aan, te beginnen in Noordlaren waar Bolts eerste organistenplaats was. De tocht vervolgt naar Appingedam waar Bolt zijn eerste kennismaking met het fenomeen orgel had. Het orgel in de volgende plaats, Nieuw Scheemda, vertegenwoordigt zijn visie op orgelklank en orgelrestauratie. In Oostwold, de laatste stop van de orgelexcursie, wordt het in 1989 gerestaureerde Freytag-orgel (1811) bezocht: een orgeltype waarnaar Bolts hart uitging.

 

De excursie staat onder leiding van Bernhardt Edskes. Hij zal de aspecten van leven en werk van zijn vriend en collega Klaas Bolt toelichten en voorzien van persoonlijke herinneringen. De muzikale invulling is in handen van Sietze de Vries die aandacht zal besteden aan de speelwijze, improvisatiekunst en registratiepraktijk van Bolt.

 

Vervoer tijdens de excursie is op eigen gelegenheid. Deelname kost € 20 per persoon, te voldoen bij aanvang van de excursie. Aanmelden kan via de website van Groningen Orgelland of per mail naar info@groningenorgelland.nl. Na aanmelding volgend details over het verdere verloop van de orgelexcursie.

 

 

Foto: Klaas Bolt aan het Müller-orgel van de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem, genomen op zijn trouwdag 2 januari 1990 | © 2015 collectie Margarete Bolt.