24 uur per dag kerkmuziek uit de webradio

Text Example

advertentie



De IKON begint vandaag (20 juli 2007) met het uitzenden van kerkmuziek via internet, 24 uur per dag en zeven dagen per week. Volgens de omroep bestaat in de hele wereld nog geen webradio met alleen maar dit soort muziek.

Stapels cd’s liggen op het bureau van Kees Schuurman eindredacteur radio bij de IKON. Op heb bureau ertegenover en de werktafel ernaast liggen er minstens zoveel. ,,Daar staat ook nog een boodschappentas vol’’, wijst Schuurman. Op de cd’s staat kerkmuziek die vanaf vandaag wordt uitgezonden via de nieuwe webradio van de IKON: 24 uur per dag, zeven dagen per week.

De webradio gaat Musica Religiosa (Latijn voor ‘religieuze muziek’) heten, naar het gelijknamige radioprogramma dat de IKON elke zondagavond uitzendt. De uitzendingen vinden plaats in vier grote blokken van zes uur: Matinee (ochtend), Meridiem (middag) en Nocturna (nacht). ’s Avonds is er uitsluitend muziek van vaderlandse bodem te beluisteren onder de titel Neerlandica. ,,Met die indeling proberen we rekening te houden met het moment van de dag. ’s Morgens moet je niet al te heftige muziek uitzenden.’’

Het werken met vier blokken is de voorlopige opzet, zegt Schuurman. Het is niet de bedoeling dat dat altijd zo blijft. ,,De mogelijkheden van webradio zijn eindeloos. We hebben nog veel ideeën. We kunnen mensen zelf een radio-uur laten samenstellen. Je kunt ook denken aan een top-zoveel van favoriete muziek. Daar moet je wel terughoudend mee omgaan, want anders blijft de minder bekende kerkmuziek onderbelicht.’’ Volgens de IKON is de webradio met kerkmuziek de eerste in zijn soort in de wereld.

Schuurman vindt niet alle religieuze muziek geschikt om uitgezonden te worden. ,,Iemand die die cd’s laat inlopen in de computer, had onlangs een cd van ‘Psalmen voor nu’ ingeladen. Dat is niet de bedoeling. Ik vind de muziek te week – de teksten zijn prachtig.’’ Ook muziek die de Evangelische Omroep uitzendt in het programma ‘De Muzikale Fruitmand’ is bij de IKON niet te horen. ,,Ik bepaal zelf wat uitgezonden wordt. De muziek moet goede kwaliteit hebben. Daarom heb ik alle cd’s die in de computer geladen worden, zelf eerst beluisterd.’’

In totaal staan er 250 cd’s met kerkmuziek in de computer, genoeg voor twee weken non-stop muziek. Tijdens de uitzendingen kiest de computer willekeurig de volgorde van de muziek. Schuurman heeft er bewust voor gekozen zonder presentator te werken. ,,Welke taal zou een presentator moeten spreken? Nederlands, Engels, Duits? Of alle drie? Alleen Nederlands zou afbreuk doen aan het internationale karakter van de webradio.’’

Op de website is te lezen welke muziek er uitgezonden wordt. Ook is te zien hoe de titels luiden van de laatste drie tracks zijn en wat de vijf aankomende nummers zijn. ,,Je kunt dus altijd rustig de titel van een muziekstuk dat je mooi vond opschrijven om uit te zoeken waar de cd verkrijgbaar is.’’ Aan elke titel zit een link naar een website van de platenmaatschappij van de desbetreffende cd.

Bij het realiseren van de webradio werkt de IKON samen met zendgemachtigde Zendtijd voor Kerken (ZvK). Beide omroepen beginnen na de zomer met het uitzenden van een serie programma’s over de geschiedenis van de Nederlandse kerkmuziek.

Mensen zullen de webradio niet aanzetten om er alleen maar naar te luisteren, verwacht Schuurman. Ze zullen meestal ondertussen iets anders gaan doen. ,,Daarom moet de muziek overdag niet te heftig zijn. Voor de echt heftige muziek zou je bijvoorbeeld ’s avond laat een aantal uren kunnen reserveren.’’ Ongeveer een derde van de muziek die wordt uitgezonden is kerkgebonden orgelmuziek. De rest is vocale muziek.

Kees Schuurman, die in maart de landelijke pers haalde met het bedenken van orgelringtones voor mobile telefoons, verwacht veel luisteraars op de webradio. ,,Het programma Musica Religiosa op Radio 5 wordt erg goed beluisterd. Zo goed zelfs, dat ik volgend seizoen een uur uitzendtijd krijg. Nu is dat nog een half uur. De website die bij het programma hoort, heeft hoge bezoekersaantallen. Bij de directie van de IKON is dat niet onopgemerkt gebleven. Jarenlang is er bezuinigd op het uitzenden van kerkmuziek, maar het tij lijkt veranderd. Het plan van de webradio was afkomstig van IKON-directeur Martin Fröberg. Ik was heel erg blij met zijn idee. Het mogen misschien oudere mensen zijn die van goede kerkmuziek houden, maar misschien moet je wel wat ouder zijn om dit soort muziek te waarderen.’’ [PETER SNEEP]

Met toestemming overgenomen van het Nederlands Dagblad.

© 2007 www.orgelnieuws.nl