54e Internationaal Orgelfestival Haarlem start zaterdag 16 juli

Op zaterdag 16 juli gaat de 54e editie van het Internationaal Orgelfestival Haarlem van start. Tot en met 30 juli is er een programma met concerten, excursies en een orgeldag rondom de twee belangrijkste onderdelen: het Internationaal Improvisatieconcours en de Zomeracademie.

Text Example

advertentieHet festival begint zaterdag 16 juli met de Haarlemse Orgeldag. Om 11.30 uur bijt Gerrie Meijer het spits af met een concert op het Cavaillé-Coll-orgel in de Philharmonie. ’s Middags zijn er routes langs de Waalse, de Sint-Joseph, de Lutherse, de Nieuwe en de Doopsgezinde Kerk. Om 16.30 uur sluit Anton Pauw de orgeldag af in de Grote of Sint-Bavokerk. Tijdens de middag is er ook een kinderprogramma met een zelfbouworgel.

Openingsconcert

’s Avonds is het officiële openingsconcert in de Grote of Sint-Bavokerk met het Nationaal Gemend Jeugdkoor onder leiding van de Letse dirigent Sigvards Kjava en de organisten Hayo Boerema. Op het programma staat werk van Jan Welmers, Georgy Vasilyevich Sviridov, Arvo Pärt, improvisatie en tot slot de Mis van Igor Stravinsky.

Improvisatieconcours

Het hart van het festival is wel het Internationaal Improvisatieconcours. Acht deelnemers beginnen woensdag 20 juli in de Doopsgezinde Kerk aan de eerste ronde: vier Duitsers een Zwitser en de drie Nederlanders Evan Bogerd, Harmen Trimp en Wouter van der Wilt.Zes van hen zullen vrijdag 22 juli de tweede ronde in de Philharmonie spelen. Dan wordt ook bekend welke drie of vier deelnemers de finale behalen in de Grote of Sint-Bavokerk op zaterdagavond 23 juli.

Concerten en excursie

Het festival telt meer dan 25 concerten, waarvan een groot aantal gratis toegankelijk. Bijzonder zijn onder meer concerten met jazz en orgel, vrouwelijke organisten met werken van vrouwelijke componisten, orgel en stomme film en kamermuziek. Ook is er een dagexcursie naar orgels in Den Bosch, Breda en Helmond. Verder zijn er carilloncerten en carillonexcursies.

Zomeracademie
Voor orgelstudenten van over de hele wereld is er de Zomeracademie waarin twee weken lang masterclasses (ook voor toehoorders) worden geboden over verschillende stijlen en componisten. Het docentenkorps bestaat uit vooraanstaande organisten als Jürgens Essl, Stefan Engels, Ben van Oosten, Wolfgang Zerer, Franz Danksagmüller en Christophe Mantoux. Ook is er een speciale Young Talent Class.

De studenten van de Excellence Class geven vrijdag 29 juli een concert in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo. Op zaterdag 30 juli zullen diverse cursisten van de Zomeracademie het festival afsluiten met een presentatieconcert in de Grote of Sint-Bavokerk.

Meer informatie en complete programmering

organfestival.nl