Zeven deelnemers geselecteerd voor 54e Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem

Vier Duitsers, een Zwitser en twee Nederlanders zijn geselecteerd voor het 54e Internationaal Orgel Improvisatie concours Haarlem dat in juli 2022 gaat plaatsvinden. Dat heeft de organisatie van het concours deze week bekendgemaakt.

Text Example

advertentieEen internationale jury, bestaande uit Zuzana Ferjen?íková, Ansgar Wallenhorst en Jan Hage selecteerde het zevental uit zestien inzendingen. De achtste deelnemer is de winnaar van het orgelconcours van het Bachfestival Dordrecht op 23 juni 2022. Improvisatie zal in deze wedstrijd ook een grote rol spelen. 

Selectie

De selectie bestaat uit Sebastian Benetello (D), Marcel Eliasch (D), Niklas Jahn (D), Cyril Julien (CH), David Kiefer (D), Harmen Trimp (NL) en Wouter van der Wilt (NL). Vier van hen deden vorig jaar ook mee: Jahn en Julien wisten toen een finaleplaats te bereiken. Eliasch behaalde de tweede ronde, Benetello de eerste ronde. Trimp deed in 2014 mee aan het Haarlemse concours.

Het niveau van de dit jaar toegestuurde opnames was volgens de organisatie opvallend hoog. ‘Het belooft een concours op hoog niveau te worden.’

Ambachtelijk en experimenteel

De eerste ronde is op woensdag 20 juli in de Doopsgezinde Kerk, de tweede op vrijdag 22 juli in de Grote Zaal van de Philharmonie. De finale wordt op zaterdag 23 juli als altijd op het Müller-orgel in de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem gespeeld. Naast enkele ambachtelijke opdrachten zullen er opnieuw ook experimentele opgaven zijn, waaronder een duo-improvisatie. 

Orgelfestival

Het improvisatieconcours maakt deel uit van het Internationaal Orgelfestival Haarlem. Dat zal van zaterdag 16 tot en met zaterdag 30 juli 2022 plaatsvinden. De Zomeracademie, concerten en de Open Haarlemse Orgeldag zijn ook in de programmering opgenomen.