Adriaan Hoek winnaar 19e Paul Hofhaimer Orgelconcours Innsbruck

adriaan hoek organist
Adriaan Hoek | © foto Pieter Baak

Adriaan Hoek heeft woensdag 4 september in Innsbruck het 19Paul Hofhaimer Orgelconcours voor oude muziek gewonnen. De tweede prijs ging naar de Britse organist Frederick James.

Text Example

advertentieHet interpretatieconcours voor jonge organisten vond plaats van 30 augustus tot en met 4 september. De twintig deelnemers werden beoordeeld door een jury bestaande uit Bine Katrine Bryndorf (Kopenhagen), Pieter van Dijk (Alkmaar), Brett Leighton (Linz), Andrea Marcon (Basel) und William Porter (Rochester/New York) onder voorzitterschap van Reinhard Jaud (Innsbruck).

Wedstrijdinstrumenten

Het repertoire van de Paul-Hofmaier-Orgelwettbewerb bestond uitsluitend uit oude muziek. De wedstrijdinstrumenten waren het orgel in de Landhauskapelle St. Georg, het orgel in de Silbernen Kapelle van de Hofkirche en het Ebert-orgel, eveneens in de Hofkirche te Insbruck.

Prijzen

De prijzen werden donderdagavond 5 september uitgereikt tijdens het laureatenconcert op het Ebert-orgel van de Hofkirche. Adriaan Hoek is slechts de zesde eersteprijswinnaar sinds de eerste editie van het concours in 1969. De Française Aurore Marie Mercédès Baal ging hem in 2016 voor. Hoek gaat naar huis met een bedrag van 5.000 euro.

Succesvol

De 29-jarige Hoek is de laatste jaren zeer succesvol in het internationale concourscircuit. In 2018 won hij de Bachprijs van de stad Wiesbaden, de ECHO Grand Prix 2018  en de Boston International Bach Competition. In september vorig jaar studeerde hij ook nog eens af aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Daar behaalde hij zijn diploma Konzertexam bij Pieter van Dijk en Wolfgang Zerer.

James

Voor Frederick James was het de tweede maal dat hij de finale van het Hofhaimerconcours wist te bereiken. James, die onder meer aan het Conservatorium van Amsterdam studeerde, behaalde in 2016 ook de eindronde van het concours in Innsbruck. Hij kreeg een bedrag van 3.500. De derde prijs werd dit jaar niet uitgereikt.

 

3 Comments

  1. Hoi Adriaan. Top prestatie.
    Hartelijk gefeliciteerd.
    Trots op mijn oud stadsgenoot.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.