Anloo-cd verschijnt 28 april

Text Example

advertentie



De cd die Harald Vogel op het Radeker/Garrelsorgel uit 1719 in de Magnuskerk van Anloo heeft opgenomen, wordt 28 april gepresenteerd tijdens een concert in de Magnuskerk.

Vogel heeft hoofdzakelijk Nederlandse muziek uit de 17e en 18e eeuw opgenomen.

Er staan ook twee premières op de schijf: een nog niet gepubliceerde Toccata van Sweelinck en twee herontdekte Capricetten van Jacob Wilhelm Lustig, die van 1728 tot 1796 organist was van de Martinikerk in Groningen.

De opnamen zijn gemaakt met het door Erik Sikkema ontwikkelde ULSI stereosysteem. ULSI staat voor Ultra Linear Stereo Image, een techniek die de bron met minder verkleuring opneemt. Het systeem probeert op een natuurgetrouwe manier de klank van historische instrumenten vast te leggen. Volgens de ontwerper lukt dat met gangbare opnametechnieken veel moeilijker.

Professor Harald Vogel geldt wereldwijd als één van de belangrijkste organisten en orgeldeskundigen. In ruim 35 jaar heeft hij een grote concertpraktijk opgebouwd. Hij treedt op als docent in veel Europese landen, de Verenigde Staten en Japan. Zijn Norddeutsche Orgelakademie trekt studenten uit de gehele wereld. In 1981 stond Vogel aan de wieg van het Dollard-Festival, het eerste grensoverschrijdende festival voor oude muziek in Europa.

Vogel speelde als orgeladviseur een belangrijke rol bij de restauratie van het Radeker/Garrelsorgel in Anloo, die werd uitgevoerd door Henk van Eeken. Bij de restauratie werd voor het eerst het concept van ‘procesherhaling’ toegepast, een concept dat is ontwikkeld aan het Götenborg Organ Art Centre van de universiteit van Gotenburg, Zweden. Die werkwijze stuitte op grote weerstand binnen de Nederlandse orgeladviseurswereld.

Het presentatieconcert begint om 20.00 uur, de toegang is vrij. De cd is in de Magnuskerk te koop voor € 15.

© 2006 www.orgelnieuws.nl

© 2006 foto Muziek in Anloo