BLOG Smits @ Sweelinck Concours 2017 [ 1 ]

Op 13 en 15 oktober vindt het Zesde Internationale Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck plaats. Zeven finalisten spelen de 13e op het transeptorgel in de Oude Kerk in Amsterdam, de 15e op het Müller-orgel in Haarlem. Willeke Smits is een van de finalisten en deelt ons in dit ORGELNIEUWS-blog in haar beleving van het concours.

Text Example

advertentieNa 20 jaar heb ik maar weer eens de stoute schoenen aangetrokken en in een wilde bui een opname ingestuurd voor de voorselectie het Sweelinck Concours 2017. Eigenlijk omdat ik gewoon heel veel zin had om weer eens in de Oude Kerk Amsterdam te spelen, waar het, ondanks het nog ontbreken van het Vater-Müller-orgel bijzonder goed toeven is achter de speeltafel van het Ahrend-orgel. En wát een plaats om te zijn, zoveel gewone en bijzondere mensen zijn in deze kerk geweest. Op deze dinsdagavond voor het concours sloten wij, echtgenoot en registrant Harrie aan in de rij.

De Oude Kerk in Amsterdam. ‘Wát een plaats om te zijn…’

De opdracht voor Amsterdam is een programma van twintig minuten met iets van Sweelinck, aangevuld met muziek van componisten, niet later dan 1700, rekeninghoudend met de middentoon-stemming. Nou, dat is een feestje, want daar houd ik wel van. Hele mooie, zuiver samenklanken, met af en toe een hele vieze toon ertussen ;-).

Jammer genoeg is het Haarlemse orgel een stuk minder spannend van stemming, maar daar is gelukkig weer genoeg ander moois om van te genieten.

De registraties zijn uitgezocht, dus wat dat betreft kan het feest vrijdag beginnen. Best wel spannend om na twintig jaar weer eens voor een jury te spelen. Maar eigenlijk is dat bijzaak. Het gaat natuurlijk vooral om die schitterende muziek op een fantastisch orgel in een geweldige ruimte. De juryleden boffen maar, het publiek zal tot zondag moet wachten.

 

Lees ook: Zeven deelnemers geselecteerd voor Sweelinck Organ Competition 2017

 


Willeke Smits (*1975) studeerde orgel bij Kees van Houten en Reitze Smits, kerkmuziek bij Bernard Winsemius en koordirectie bij Krijn Koetsveld aan het Utrechts Conservatorium. Daarna deed ze vervolgstudies in koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge. Willeke is cantor-organist van de Tuindorpkerk in Utrecht. Behalve haar activiteiten als concertorganist heeft ze een lespraktijk voor orgel en piano. Voor Kerkzang.nl organiseert zij jaarlijkse Kerkmuziekdagen voor de Jeugd. Bestuurlijk is zij actief in Stichting Utrecht Orgelland. Van haar spel verschenen cd-opnamen met werk van onder meer Walther en Andriessen. 

© foto Marianne Ulrich

 

1 Comment

  1. Beste Willeke,

    Als je net zo mooi gaat spelen als dat je op dat mooie beeld staat ga je vast in de prijzen vallen. Maar meedoen en zelf genieten is het allergrootste.
    Overigens vind ik het heel knap dat je voor een jury gaat spelen waarvan de gemiddelde leeftijd nauwelijks hoger is dan jij oud bent. Voor de jury zal het hopelijk duidelijk zijn dat jij degene bent met de meeste ervaring! Morgenavond kom ik uit Veenendaal naar allen luisteren. Heel veel succes toegewenst.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.