BLOG Smits @ Sweelinck Concours 2017 [ 2 ]

Op 13 en 15 oktober vindt het Zesde Internationale Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck plaats. Zeven finalisten spelen de 13e op het transeptorgel in de Oude Kerk in Amsterdam, de 15e op het Müller-orgel in Haarlem. Willeke Smits is een van de finalisten en deelt ons in dit ORGELNIEUWS-blog in haar beleving van het concours.

Text Example

advertentieZo, de eerste ronde zit erop. Ut re mi fa sol la van Byrd, Mein junges Leben hat ein End van Sweelinck en de 40e variatie (Toccata) over Vater unser van Steigleder stonden op het programma. Na een relaxte ontvangst met koffie, thee en versnaperingen liep de spanning toch wel een beetje op.

En toen was het zover. Muziek van Sweelinck en tijdgenoten spelen in het oudste stenen gebouw van Amsterdam, waar de meester zelf heeft rondgewandeld, dat is toch niet niks. En de middentoonstemming geeft je nog meer het gevoel dichterbij het hart van de muziek te komen. Erg inspirerend!

Het transeptorgel in de Oude Kerk.‘De middentoonstemming geeft je nog meer het gevoel dichterbij het hart van de muziek te komen.’

Ik ben overwegend tevreden met het resultaat en heb in ieder geval ‘Spielfreude’ beleefd. Nu maar afwachten of de jury het ook gewaardeerd heeft. Stiekem denk ik dat Sweelinck heeft meegeluisterd, hij had vast een mooi plekjein één van de pedaaltorens van het grote orgel.

Na een verfrissend biertje nu weer naar huis om zaterdag de tweede ronde voor te gaan bereiden in Haarlem. Dat wordt weer een hele andere belevenis. Misschien komt Mozart daar nog even langs om inspiratie door te geven 😉.

Na een verfrissend biertje weer naar huis om zaterdag de tweede ronde voor te gaan bereiden in Haarlem.

 

Lees ook: deel 1 BLOG Smits @ Sweelinck Concours 2017

 


Willeke Smits (*1975) studeerde orgel bij Kees van Houten en Reitze Smits, kerkmuziek bij Bernard Winsemius en koordirectie bij Krijn Koetsveld aan het Utrechts Conservatorium. Daarna deed ze vervolgstudies in koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge. Willeke is cantor-organist van de Tuindorpkerk in Utrecht. Behalve haar activiteiten als concertorganist heeft ze een lespraktijk voor orgel en piano. Voor Kerkzang.nl organiseert zij jaarlijkse Kerkmuziekdagen voor de Jeugd. Bestuurlijk is zij actief in Stichting Utrecht Orgelland. Van haar spel verschenen cd-opnamen met werk van onder meer Walther en Andriessen. 

© foto Marianne Ulrich