Boekje + cd: Het orgel van de Technische Universiteit Eindhoven

Het orgel in het auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven is een opvallende verschijning in het Nederlandse orgellandschap. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook als concept zou het vijftig  jaar na de bouw van het instrument in ons land nog maar zelden voorbij zijn gestreefd.

Text Example

advertentie



Op initiatief van de toenmalige rector magnificus Prof. dr. K. Posthumus en onder advies van Hub Houët en Feike Asma bouwde Pels & Van Leeuwen dit vijftig stemmen tellende orgel in 1966. De N.V. Philips maakte de realisatie financieel mede mogelijk.

Het orgel kreeg een behuizing van doorzichtig polyacrylaat. Zo sloot het niet alleen aan bij de zaal met glazen achterwand, maar bleven interieur en werkende delen ook zichtbaar voor de universitaire techneuten.

De dispositie vertoont (neo-)barokke elementen naast onder meer een Zwelwerk met vier Franse tongwerken (16-8-8-4) en chamaderegisters op Hoofd-k en Rugwerk. Vergelijkbare disposities zijn nog tot op heden te vinden in de internationale. Met een manuaalomvang tot c4 en een pedaalomvang g1 werd het Eindhovense instrument een Universalorgel waarop vooral veel literatuur gespeeld moest kunnen worden.

Het gebruik van de zaal en de slechte akoestische omstandigheden hebben er echter toe bijgedragen dat het orgel nooit echt een vooraanstaande positie heeft in kunnen nemen in Nederland orgelland.

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het orgel hebben de Orgelcommissie Technische Universiteit Eindhoven en de Brabantse Orgelfederatie de handen ineengeslagen om het orgel nog eens voor het voetlicht te brengen. Dat heeft geresulteerd in een full-colour boekje met bijbehorende cd. Het 28 pagina’s tellende boekje is vooral geschreven voor de geïnteresseerde leek, met veel tekst en uitleg over de werking van het orgel.

Voor de doorgewinterde orgelliefhebber is de cd wellicht nog het meest interessant. Het is een (deels live-)opname van het concert dat universiteitsorganist Jan Verschuren op 13 mei 2017 gaf bij de afsluiting van een excursie van de Brabantse Orgelfederatie. Hij speelt hier een programma van Schildt tot Gárdony, met als hoogtepunt het Orgelconcert in g van Francis Poulenc met het Serenata Symphonie Orkest onder leiding van Ernst Wauer.

 


Het orgel van de Technische Universiteit Eindhoven

Wim van der Ros; Gerrit Kroesen (red.)

CD: Universiteitsorganist Jan Verschuren; Serenata Symphonie Orkest o.l.v. Ernst Wauer

Prealudium en Fuga G-dur BWV 541 (Bach); Herzlich lieb hab ich dich, o Herr (Schildt); Orgelconcert Opus 4 No. 4 F-Dur (Handel); Cancion para la corneta con el eco (Spanje, 17e eeuw); Sonata per Organo (Bellini); Toccata in a kleine terts (Nieland); Mozart Changes (Gárdonyí); Toccata uit Symphonie pour orgue no. 5 (Widor); Concert in sol-mineur voor orgel en orkest (Poulenc)

Uitgave: Orgelcommissie Technische Universiteit Eindhoven i.s.m. Brabantse Orgelfederatie
Nummer: BOF 201702
Pagina’s: 28
Speelduur cd: 73’37
Prijs: € 8,00
Bestellen: www.brabantseorgelfederatie.nl