Brabantse voorjaarsexcursie naar orgels in Willemstad en Klundert

Op zaterdag 6 april 2019 wordt de voorjaarsexcursie van de Brabantse Orgelfederatie belegd naar twee West-Brabantse vestingsteden. In Willemstad en Klundert zijn die dag vijf orgels te beluisteren. 

Text Example

advertentieDe excursie start om 10.30 uur in Willemstad. In de achthoekige Koepelkerk, ooit gebouwd met subsidie van Prins Maurits, stond tot 1950 een orgel van Hess dat bij een kerkbrand verloren ging. Sinds 1953 staat er een orgel van Van Leeuwen (19/IIP) (foto). Het wordt gepresenteerd door Henk Kooiker.

Klundert
Het vervolg speelt zich af in Klundert, waar eerst de Gereformeerde Kerk wordt bezocht. Hier bevindt zich een Van Dam-orgel uit 1891 (12/IP). Daarna staat het Flentrop-orgel uit 1958 (26/IIP) op het programma.

De excursie wordt afgesloten in De Stad Klundert. In deze voormalige rooms-katholieke kerk staan twee orgels. Het Marcussen-orgel, in 1965 gebouwd in de Sint-Stephanuskerk te Moerdijk, werd hier in 2013 geplaatst. Sinds eind 2017 beschikt het gebouw ook over een tweede orgel, een Vermeulen-orgel (1950) dat al eerder dienst deed in Bergen op Zoom en ’s-Hertogenbosch.

Het slotconcert wordt hier eind van de middag gegeven door de huisorganist en artistiek leider van De Stad Klundert, Gerben Mourik, die ook de andere orgels in Klundert zal presenteren.

Twee cd’s
Aan het eind van de excursie worden twee cd’s gepresenteerd. Op een ‘portret-cd’  is het Marcussen-orgel door Gerben Mourik opgenomen. De cd is ingestoken in een A5-boekje. Op de tweede cd zijn de andere vier orgels van de excursie vastgelegd. Voor de deelnemers zijn de cd’s bij de excursiebijdrage van € 25 per persoon inbegrepen.

Aanmelden voor de voorjaarsexcursie kan per mail aan excursie@brabantorgel.nl met vermelding van het aantal deelnemers.

 

© 2019 beeld Wim van der Ros