Britse organist en componist Francis Jackson (104) overleden

Francis Jackson | © foto Gerco Schaap

De Britse organist en componist Francis Jackson is maandag 10 januari op 104-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vandaag bekendgemaakt. Jackson was meer dan 35 jaar organist en ‘Director of Music’ van York Minster.

Text Example

advertentieFrancis Alan Jackson werd op 2 oktober 1917 geboren in Malton in Noord-Yorkshire. Hij begon zijn muzikale opleiding op jonge leeftijd als zanger in het koor van York Minster dat toen onder leiding stond van Edward Bairstow. 

In 1937 behaalde hij het Fellowship-diploma van het Royal College of Organists (FRCO) met onderscheiding, de standaard voor orgelspel van Britse kathedraalorganisten. Twintig jaar later behaalde hij de graad van Doctor of Music aan de Universiteit van Durham.

Zijn loopbaan als kerkmusicus begon hij in 1933 in zijn geboorteplaats Malton waar hij tot 1940 organist was van de parochiekerk. In de Tweede Wereldoorlog diende in hij het Britse leger in Noord-Afrika. Na de oorlog werd hij in 1946 benoemd tot organist en Director of Music van York Minster, waarmee hij de opvolger werd van zijn leermeester Bairstow. Hij bleef aan de Minster verbonden tot zijn pensionering in 1982.

Naast zijn functie in York was Jackson actief als concertorganist in binnen- en buitenland. Daarin bleef hij tot aan zijn 95e actief, onder meer met een jaarlijks concert in de zomerserie van York Minster. Van zijn spel verschenen vele opnamen, waaronder de complete orgelwerken van Edward Bairstow.

francis jackson
Francis Jackson | © foto Gerco Schaap

Francis Jackson was zeer actief als componist, met name na zijn pensionering. Zijn 164 opusnummers omvatten muziek voor orgel, koor, een concert voor orgel en orkest, een symfonie, anglicaanse kerkmuziek en hymnmelodieën, waaronder de veel gezongen melodie ‘East Acklam’.

Van zijn leraar, mentor en voorganger schreef hij de biografie Blessed City: The Life and Works of Sir Edward C. Bairstow. In 2013 verscheen zijn autobiografie Music For A Long While.

Jackson was tot op respectabele leeftijd betrokken bij het orgel. Zo was hij afgelopen jaar nog aanwezig bij de ingebruikneming van het gerestaureerde orgel in York Minster.

Francis Jackson werd meermaals gelauwerd. In 1978 werd hij onderscheiden met de Order of the British Empire (OBE) en in 2007 gepromoveerd tot Commander (CBE). Daarnaast kreeg hij onder meer de eretitel Emeritus Organist van York Minster, de eremedaille van de Royal College of Organists (2012) en in hetzelfde jaar de Lambeth Degree (ingesteld door de aartsbisschop van Canterbury).

Lees ook
Engelse organist dr. Francis Jackson ‘The Good Doctor’ wordt honderd