Bruckner: Mass 3 – Psalm 146 – Organ Works

bruckner organ works gerd schaller

De Ebracher Musiksommer, het internationale muziekfestival in het Beierse Ebrach bij Bamberg, beleefde in 2015 zijn 25e jaargang. Op het programma van het speciale feestconcert in de abdijkerk van Ebrach stond symfonische koormuziek van Bruckner. Een liveopname hiervan werd op deze dubbel-cd gecombineerd met orgelwerken van Bruckner.

Text Example

advertentieOnder leiding van festivalleider en dirigent Gerd Schaller worden Bruckners Mis Nr. 3 in F en de zesdelige Psalm 146 uitgevoerd. Het door Schaller in 2008 speciaal voor het jaarlijkse festival in het leven geroepen symfonieorkest Philharmonie Festiva begeleidt hier het Philharmonische Chor München en solisten. Vooral de opname van de een halfuur durende Psalm 146 maakt deze productie bijzonder: het werk verscheen in 1972 voor het laatst op geluidsdrager.

De muziek voor van Anton Bruckner is bepaald geen onbekend terrein voor Schaller en zijn orkest. Voor het label Profil Edition Günter Hänssler namen zij al eens de complete cyclus Bruckner-symfonieën op. Recent nog ontving Schaller de Bruckner Medaille 2017 voor zijn opname van de Studiesymfonie (1863) op datzelfde label.

Gerd Schaller is behalve dirigent ook organist. Zo wordt deze uitgave door hem aangevuld met de orgelwerken van Bruckner, gespeeld op het hoofdorgel van de voormalige abdijkerk van Ebrach. Schaller programmeert hier de vijf als authentiek bestempelde orgelcomposities en een van de twee schetsen die van Bruckner bekend zijn.

De improvisatieschetsen die Bruckner in 1890 maakte voor de huwelijksmis van aartshertogin Marie Valerie van Oostenrijk en aartshertog Franz Salvator in Bad Ischl worden gespeeld in de bewerking van Erwin Horn.

 


Bruckner: Mass 3 – Psalm 146 – Organ Works

Philharmonischer Chor München
Philharmonie Festiva
Gerd Schaller (Eisenbarth-Orgel der Abteikirche Ebrach)

Messe Nr. 3 f-Moll (WAB 28) für Soli, Chor und Orchester (1893); Psalm 146 A-Dur (WAB 37) für Soli, Chor und Orchester
Orgelwerke: Improvisationsskizze Bad Ischl, vervollständigt zu einer ‘Festmusik’ von Erwin Horn; Andate d-Moll WAB 130; Nachspiel d-MOllWAB 126; Präludium und Fuge c-Moll WAB 131; Fuge d-Moll WAB 125; ‘Perger’ Präludium c-Moll WAB 129

Label: Profil Edition Günter Hänssler
Nummer: PH 16034
Speelduur: 116’56
Booklet: 40 pagina’s (DE/EN)
Prijs: € 33,95

www.haensslerprofil.de