Concerten op gerestaureerde orgel Caroluskapel Roermond

orgel caroluskapel roermond

De Stichting Orgelkring Roermond organiseert de komende maanden vijf concerten op het pasgerestaureerde orgel van de Caroluskapel in Roermond.

Text Example

advertentie
Tot aan de restauratie door Verschueren uit Heythuysen werd gedacht dat de Luikse bouwer Jean Baptist le Picard het orgel rond 1740 heeft gebouwd. Onderzoek bracht aan het licht dat het orgel ‘pas’ in 1851 gebouwd moet zijn Frans Louvigny uit Roermond. Er was een reden voor de vergissing. Het front ontwierp Louvigny naar voorbeeld van het toenmalige Le Picard-orgel van de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond.

Louvigny bouwde in de kapel een tweeklaviers orgel met aangehangen pedaal. In 1878 maakte orgelmaker Müller uit het Duitse Reifferscheid het pedaal zelfstandig met de registers Subbas 16’ en Octaafbas 8’. Tien jaar later repareerden de gebroeders Vermeulen de windlade van het Positief en wijzigden de dispositie.

In 1927 verbouwde de firma Pereboom uit Maastricht het orgel grondig. Het instrument kreeg elektro-pneumatische tractuur met kegelladen. Het positief werd leeggehaald en de kas werd vlak achter de frontpijpen afgezaagd en aan de hoofdkas vastgemaakt. Het orgel kreeg een elektromotor en achter de hoofdkas werd zwelwerk geplaatst met dakzwellers.

In 1953 herstelde Verschueren uit Heythuysen het positief. Het zwelwerk kreeg een plaats onder het hoofdwerk. Een nieuwe elektrische speeltafel met sub- en superkoppels kreeg een plek aan de epistelzijde van de orgelgalerij.

In oktober 2002 kreeg Verschueren de opdracht het orgel opnieuw te restaureren. Het elektrische systeem was onbetrouwbaar geworden. Registers en toetsten werkten niet of bleven hangen en de wind viel weg bij grote registraties. Bij de restauratie, die vorige maand werd voltooid, is geprobeerd de toestand van 1851 te reconstrueren. Daarbij heeft Verschueren achttiende-eeuws pijpwerk gebruikt, afkomstig uit een Robustelly-orgel uit 1762 in de Sint-Nicolaaskerk in het Belgische Eupen. Het orgel in de Caroluskapel heeft nu 27 stemmen, verdeeld over drie klavieren en pedaal.

 

De concertserie ziet er als volgt uit.

Vrijdag 19 mei – 19.30 uur: Philippe Lefebvre, Parijs

Zondag 21 mei – 17.00 uur: Jacques van Oortmerssen, Heemstede

Zondag 28 mei – 17.00 uur: Lionel Rogg, Genève

Vrijdag 14 juli – 20.00 uur: Jean-Pierre Steijvers, Heythuysen

Dinsdag 25 juli – 20.00 uur: Pieter Dirksen, Wadenoyen

 

Adres Caroluskapel: Swalmerstraat 100, Roermond

Zie ook: www.orgelkringroermond.nl

 

Binnenkort meer foto’s en een artikel over dit orgel op www.orgelnieuws.nl

 

© 2006 www.orgelnieuws.nl