Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki brengt hommage aan Notre-Dame in nieuw orgelwerk 

Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki | © fotografie Michiel van Nieuwkerk

De brand in de Notre-Dame op 15 april 2019 heeft Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki diep geraakt. Direct daarna componeerde zij een hommage aan de Parijse kathedraal,  ‘Pour Notre-Dame’ voor orgel solo. Zaterdag 20 april speelt Jan Hage de première van het werk in de Domkerk in Utrecht. Volgende week spelen organisten door het hele land het nieuwe stuk. 

Text Example

advertentieTsoupaki was diep getroffen toen zij op televisiebeelden van de brandende Notre-Dame zag. ‘Een grote ramp.’

‘Terecht is veel geschreven over de waarde van de kerk voor het christendom, de architectuur en de kunst. Maar ook voor de muziek is de kathedraal een symbool. In de Notre-Dame is de eerste meerstemmige muziek gecomponeerd. De overweldigende ruimte en de grootse akoestiek inspireerden de koormeesters rond 1200 om het eenstemmige gregoriaans te verrijken met extra stemmen en muzikale ornamenten. Dat was een ongekende revolutie.’

‘De Notre-Dame is de wieg van onze westerse muziek. Gelijk na de brand ben ik begonnen met het componeren van Pour Notre-Dame: voor Onze-Lieve-Vrouw, voor de kerk en voor de muziek die ons allemaal verbindt.’

Componist des Vaderlands
Calliope Tsoupaki (*1963) is vanaf 25 november 2018 twee jaar lang Componist des Vaderlands. Zij is na Willem Jeths en Mayke Nas de derde componist die dit vaderlandse ambt – en initiatief van BUMA Cultuur – bekleedt. Het hele jaar door schrijft zij composities die inhaken op belangrijke evenementen en gebeurtenissen. Zij wil daarmee een verbindende rol spelen in de maatschappij. Die composities worden gratis gedeeld op de website componistdesvaderlands.nl. Ook de partituur van Pour Notre-Dame is daar beschikbaar als download.

Solidariteit
In de week na de première zullen organisten in het gehele land de hommage aan de Notre-Dame tijdens concerten spelen. In de agenda van componistdesvaderlands.nl zullen de optredens worden bekendgemaakt. De organisten betuigen met Pour Notre-Dame ook solidariteit met hun collega’s in Parijs, die het orgel van de kathedraal lang moeten missen.

Lees ook
Na de brand: orgel Notre-Dame Parijs toont zich onverstoorbaar

Première
De première van Pour Notre-Dame vindt  zaterdag 20 april plaats tijdens een concert in de serie ZaterdagmiddagMuziek om 15.30 uur in de Domkerk in Utrecht. Calliope Tsoupaki en Jan Hage zullen het werk introduceren.