Orgel Notre-Dame Parijs opnieuw in gebruik

orgue notre dame paris
Orgel Notre-Dame Parijs

Op zaterdag 20 september wordt het hoofdorgel van de Notre-Dame in Parijs officieel in gebruik genomen na een restauratie en uitbreiding door orgelmakers Bertrand Cattiaux en Pascal Quoirin. In het kader van de heringebruikname wordt tot en met 7 oktober een serie concerten georganiseerd. Tijdens de vesper van donderdag 14 augustus werd het orgel voor het eerst na zeven maanden weer gebruikt in een viering.

Text Example

advertentieHet hoofdorgel van de Parijse kathedraal werd in fasen gerestaureerd door de twee Franse orgelmakers. De eerste fase werd in 2012 uitgevoerd. Het orgel werd toen voorzien van een nieuwe speeltafel en digitale tractuur. In fase twee, die in januari van dit jaar van start ging, werd het pijpwerk schoongemaakt, het frontpijpwerk gerestaureerd en werd de registerbediening vervangen.

Résonnance
Het orgel is tevens uitgebreid met een Résonnance-divisie die naar believen vanaf elk klavier te bespelen is en in een eigen zwelkast is geplaatst. Het werk is tot stand gekomen door het kleinpedaal dat Boisseau in 1970 aanbracht uit te breiden tot 56 tonen. Als extra stemmen zijn een Bourdon 16’, prestanten 8’ en 4’, een Neuvième (none), een Onzième (undecime) en Bassons 16’ en 8’ toegevoegd. De Chalumeau 4’ is vervangen door een Voix Humaine 8’.

Cavaillé-Coll
Het orgel van de Notre-Dame werd in 1868 door Cavaillé-Coll gebouwd in de oude achttiende-eeuwse hoofdkas met gebruikmaking van oud pijpwerk. Onder titularis Louis Vierne werd het in de eerste helft van de twintigste eeuw al op een paar punten gewijzigd. Ingrijpender was de modernisering, elektrificatie en uitbreiding onder organist Pierre Cochereau. In 1992 werd het orgel door een consortium van Franse orgelbouwers grondig gerestaureerd waarbij deels werd teruggegrepen naar de symfonische klankprincipes van Cavaillé-Coll. De vooruitstrevende digitalisering van de speeltafel door de firma Synaptel was aanvankelijk minder succesvol, al vrij snel na de heringebruikname waren er problemen met de bespeelbaarheid van het instrument. De recente werkzaamheden, die ondermeer een vervanging van de speeltafel behelsden, werden na een internationale aanbesteding door de Franse overheid gegund aan Betrand Cattiaux en Pascal Quoirin.

Ingebruiknameconcert
Het ingebruiknameconcert wordt op zaterdag 20 september om 20.30 uur gegeven door de drie titularis-organisten van de Notre-Dame: Jean-Pierre Leguay, Olivier Latry en Philippe Lefebvre. Op zondagmiddag 21 september zullen de orgelmakers Cattiaux en Quoirin en de drie titularissen het orgel presenteren.

Concerten
In het kader van de ingebruiknamefestiviteiten zullen tot 7 oktober concerten worden gegeven op het gerestaureerde instrument door zowel Latry, Lefebvre en Leguay als door ‘koororganist’ Yves Castagnet. Van laatstgenoemde gaat een nieuw werk voor twee orgels, een vijfdelig Poème sur un thème imaginaire, in wereldpremière. Een ander hoogtepunt is de uitvoering van de vierhandige orgelversie van Stravinsky’s Le Sacre du Printemps door Olivier Latry en Shin-Young Lee. De serie wordt op 7 oktober afgesloten met een concert door  de tweede ‘koororganist’ van de Notre-Dame, Johann Vexo. De concerten beginnen telkens om 20.30 uur en zijn gratis toegankelijk.

 

Zie ook

Orgel Notre-Dame Parijs weer in gebruik
Orgel Notre-Dame Parijs zwijgt voorlopig
www.musique-sacree-notredameparis.fr