Componist en organist Jan Welmers (84) overleden

jan welmers
Jan Welmers | © foto Marga Welmers

Componist en organist Jan Welmers is maandag 7 maart overleden. Welmers was als componist bekend van zijn werk in de stijl van minimal music. Daarnaast was hij organist van de Sint-Stevenskerk in Nijmegen en hoofdvakdocent orgel aan het Utrechts Conservatorium.

Text Example

advertentieJan Welmers werd op 6 juli 1937 geboren in Zuidlaren. Zijn eerste muzieklessen krijg hij van zijn vader. Later volgde hij orgellessen bij Evert Westra.

In 1958 ging hij aan het Stedelijk Muzieklyceum van Groningen studeren: orgel bij Wim van Beek en piano bij Anton Tump. Hij vervolgde zijn studie orgel en improvisatie bij Cor Kee aan het Utrechts Conservatorium. Daarna studeerde hij compositie bij Kees van Baaren en nieuw muziek bij Ton de Leeuw.

In 1966 won Welmers het Nationaal Orgelimprovisatieconcours te Bolsward.

Als organist was Jan Welmers van 1964 tot 1974 verbonden aan de gereformeerde Triumfatorkerk in Katwijk aan Zee. Van 1974 tot 2002 was hij organist van de Grote of Sint-Stevenskerk in Nijmegen.

Aan het Utrechts Conservatorium was hij aanvankelijk verbonden als theoriedocent. In 1974 werd hij benoemd tot hoofdvakdocent Orgel. In 1998 nam hij afscheid van het conservatorium om zich toe te leggen op het componeren.

Belangstelling voor nieuwe, eigentijdse muziek kreeg Jan Welmers van huis uit mee, verder versterkt door Groningse muziekpioniers als Johan van der Meer en Charles de Wolff. Dat vertaalde zich ook in zijn werk als componist, waarbij hij bekend werd van zijn orgelwerken in minimal music-stijl.

Voor zijn gehele oeuvre mocht Welmers in 2005 in de Oude Kerk te Amsterdam de Sweelinckprijs in ontvangst nemen.

Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag werd in september en oktober 2017 in Utrecht het Jan Welmers Festival georganiseerd.