CONCERTTIP Jeroen Koopman in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam

orgel mozes en aaronkerk amsterdam
Het Adema-orgel in de Mozes en Aäronkerk te Amsterdam | © orgelfoto.nl

Wie het Adema-orgel in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam eens wilde beluisteren moest daar de afgelopen decennia veel moeite voor doen. Sinds de kerk aan het Waterlooplein vanaf 2014 weer in gebruik is voor de rooms-katholieke eredienst is daar verandering in gekomen. Sinds een paar jaar is het ook te beluisteren in een serie van lunchconcerten op zaterdag. Op 24 augustus speelt Jeroen Koopman.

Text Example

advertentieHet orgel in ‘de Mozes’ neemt een bijzondere plek in het Amsterdamse orgelbestand in. Onder advies van de Franse consul Charles-Marie Philbert bouwden de Friese gebroeders Adema van in 1868/1871 aan dit eerste grote op Frans-romantische leest geschoeide orgel in Nederland; het eerste ook in ons land met een barkermachine. In 1887 volgde nog eens een uitgebreid naar 48 registers.

Minder

Vanaf de jaren tachtig werd het Adema-orgel minder gehoord. Reguliere diensten werden er niet meer gehouden en de huurder van het gebouw, een in het aanpalende Mozeshuis gevestigde maatschappelijke stichting, wist het gebruik van het orgel maar moeizaam in te passen in haar programmering. De omvangrijke restauratie van het orgel door Flentrop in 1993/1994 bleek ook onvoldoende stimulans om het orgel vaker te laten klinken.

Orgelconcerten

Het tij keerde toen de bisschop van Haarlem-Amsterdam de kerk in gebruik gaf aan de Gemeenschap van Sant’Egidio. In 2014 werd de kerk opnieuw gewijd en zijn er weer katholieke vieringen. Daarbuiten is het orgel ook in gebruik als lesinstrument van het Conservatorium van Amsterdam en worden er sinds een paar jaar weer orgelconcerten gegeven.

Voorproefje

Ook dit seizoen is er op zaterdag een serie lunchconcerten door conservatoriumstudenten. Jeroen Koopman is 24 augustus de een na laatste in de reeks van twaalf. Nog op de valreep als student, want 18 september doet hij in de Bavo in Haarlem zijn masterexamen orgel. Een voorproefje daarvan is zaterdag te horen. Het is stevige kost voor een lunchconcert, maar met de complete cyclus L’Ascension van Olivier Messiaen en de Sonate ‘Der 94. Psalm’ van Julius Reubke zal Koopman het orgel ongetwijfeld in alle facetten doen klinken.

 

  • Jeroen Koopman
  • Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 207, Amsterdam
  • zaterdag 24 augustus 2019 | 13.00 uur
  • toegang gratis
  • meer informatie santegidio.nl

 

» Extra tip: waar het orgelseizoen op zijn einde loopt, gaat het culturele seizoen daarbuiten juist van start. De landelijke opening vindt dit weekend plaats tijdens de Uitmarkt. Drie dagen lang zijn er in Amsterdam voorstellingen, optredens en markten te zien van nationale culturele instellingen op het gebied van muziek, toneel, dans, cabaret, opera en ballet. 

 


Wekelijks in het zomerse concertseizoen, maar ook af en toe daarbuiten, doorploegt de redactie van ORGELNIEUWS de goedgevulde ORGELAGENDA op zoek naar een bijzonder orgelconcert.  

Lees ook
Orgelconcerten bereiken zomerse piek: meer dan 1.850 concerten in vier maanden