CONCERTTIP Marktconcert op het Mutin-orgel in de O.L.V. Abdij te Oosterhout

Mutin/Pels-orgel in de O.L.V.-Abdij te Oosterhout | © orgelfoto.nl

Zaterdag 17 augustus wordt voor het marktconcert in het Brabantse Oosterhout uitgeweken naar ‘buiten de stadspoorten’. Waar men zich op de markt verlustigt aan de jaarlijkse kermis, is de Onze-Lieve-Vrouweabdij die middag de plek om zich te laven aan de weelderige klanken van het Mutin-orgel.

Text Example

advertentieNormaal is er op elke zaterdagmiddag in de periode juli tot en met half september een concert in de Sint-Jansbasiliek. Maar op de tweede zaterdag van augustus laten de kermisklanken op de aanpalende Markt zich maar moeilijk verenigen met die van het Maarschalkerweerd-orgel in de basiliek.

Mutin/Cavaillé-Coll

Daarom wordt uitgeweken naar de aan de rand van Oosterhout gelegen Onze-Lieve-Vrouweabdij. De uit Frankrijk afkomstige zusters benedictinessen lieten er in 1914 een orgel plaatsten van de Franse orgelmaker en opvolger van Cavaillé-Coll, Charles Mutin. Het is een van de weinige instrumenten uit het Parijse atelier die hun weg naar ons land hebben gevonden. Ondanks ‘pneumatisering’ en uitbreiding van het orgel in 1930 door B. Pels verraadt het zijn afkomst echter nog altijd niet.

Orgel en klarinet

Organist, componist en dirigent Frans Bullens uit Dongen verzorgt het marktconcert van aanstaande zaterdag samen met klarinettist Paul Hoogen­­­boom uit Tilburg. Op het programma staan onder meer  werken van Mieczys?aw Surzy?ski (Chant triste), Johann Sebastian Bach (Wachet auf), César Franck (Pièce héroique) en een Concerto voor klarinet en orgel van Frans Bullens zelf.

  • Onze-Lieve-Vrouweabdij, Zandheuvel 90, Oosterhout NB
  • zaterdag 17 augustus 2019
  • aanvang 15.00  uur
  • toegang gratis, collecte
  • meer informatie stichtingludens.nl

 


Wekelijks in het zomerse concertseizoen, maar ook af en toe daarbuiten, doorploegt de redactie van ORGELNIEUWS de goedgevulde ORGELAGENDA op zoek naar een bijzonder orgelconcert.  

Lees ook
Orgelconcerten bereiken zomerse piek: meer dan 1.850 concerten in vier maanden