Culemborgse organist en (kerk)musicus Bert Lassing (81) overleden

Bert Lassing | foto van cd ‘Bert Lassing bespeelt het Verhofstadorgel’

De Culemborgse organist en (kerk)musicus Bert Lassing is donderdag 18 november jl. op 81-jarige leeftijd overleden. Lassing was 35 jaar cantor-organist van de Grote of Sint-Barbarakerk te Culemborg.

Text Example

advertentieBert Lassing werd geboren op 6 september 1940. Hij studeerde orgel en directie aan het conservatorium te Amsterdam bij onder anderen Piet Kee, Jan Pasveer en Anton Kersjes.

Na aanstellingen als organist in de Schinkelkerk en de Woestduinkerk te Amsterdam werd hij in 1970 organist van van de hervormde Grote of Sint-Barbarakerk te Culemborg. Een jaar na zijn aanstelling werd daar het gerestaureerde Verhofstadt-orgel (1719) opnieuw in gebruik genomen.

Barbaracantorij

In 1971 nam hij het initiatief voor de oprichting van het kerkkoor van de hervormde gemeente dat onder zijn leiding wist uit te groeien tot huidige Barbaracantorij. In 1973 heeft hij het Culemborgs Kamerorkest opgericht, waaruit later het Culemborgs Cantate Orkest voortkwam. Met cantorij en orkest stond hij aan de wieg van een levendige cantate-praktijk in Culemborg.

Dirigent en docent

Naast zijn activiteiten als cantor-organist was hij dirigent van meerdere koren in Nederland en het Noord-Limburgs Symfonieorkest in Boxmeer. Als docent was hij van 1974 tot 1989 verbonden aan het conservatorium van Arnhem waar hij Algemene Theorie en het bijvak Orgel, Orgelbouwkunde en Orgelmethodiek gaf.

In 2005 nam hij afscheid als cantor-organist van de Barbarakerk waar hij werd opgevolgd door Marijn Slappendel.

De uitvaart van Bert Lassing vindt in besloten kring plaats.

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.