David Strijbis en Michaël Verniers winnen Duyschot Orgelconcours 2024

De finalisten van het Duyschot Orgelconcours 2024, v.l.n.r. Gerco Bor, Geurt van Lagen, Michaël; Verniers, David Strijbis en Albèrt Driessen | beeld westerkerk.nl

Het Duyschot Orgelconcours in de Westerkerk in Amsterdam is woensdag 12 juni gewonnen door Michaël Verniers en David Strijbis. Verniers behaalde de eerste plaats in de categorie junioren tot 21 jaar, Strijbis is de winnaar in de categorie conservatoriumstudenten.

Text Example

advertentieVerniers won met zijn uitvoering van Pneoo van Daan Manneke. Gerco Bor werd tweede van de junioren, een categorie met twee finalisten. In de conservatoriumcategorie wist Strijbis de jury te overtuigen met zijn uitvoering van de Fantasie en Fuga over B.A.C.H. van Max Reger. Geurt van Lagen werd tweede en Albèrt Driessen behaalde de derde plaats.

De publieksprijs ging naar Albèrt Driessen voor zijn uitvoering van de Introduction, Passacaglia and Fugue van Healy Willan.

Voor Strijbis is het de derde opeenvolgende keer dat hij tijdens Duyschotconcours in de prijzen valt. In de eerste editie in 2022 was hij de winnaar in de juniorencategorie. Vorig jaar behaalde hij de derde plaats in de conservatoriumcategorie en ontving hij ook de publieksprijs.

Jury en programma

De jury van deze derde editie bestond uit Matteo Imbruno, Arjen Leistra, Anton Pauw en technisch voorzitter Gert-Jan Mostert. Deelnemers in de juniorencategorie speelden een vrij programma van maximaal 12 minuten, terwijl de deelnemers in de conservatoriumcategorie een programma van maximaal 20 minuten ten gehore brachten. Op zaterdag 8 juni vond de eerste ronde plaats.

Prijzen

De winnaars krijgen de kans om op zaterdag 31 augustus een concert verzorgen in de Westerkerk tijdens het Grachtenfestival. De winnaar van de juniorencategorie ontvangt de Stichting Vox Humanaprijs van € 250, terwijl de winnaar van categorie conservatoriumstudenten € 500 ontvangt. De publieksprijs, mogelijk gemaakt door de Orgelvriend, bedraagt € 150. De winnaars van de tweede en derde prijs worden uitgenodigd voor een lunchpauzeconcert in de Westerkerk.