De Orgelvriend 01/02 2015

Hij komt eraan: het januari-/februari dubbelnummer van ‘De Orgelvriend’, 56 pagina’s schoon aan de haak. Met onder meer de volgende items:

Text Example

advertentieRemy Syrier: ‘Bij mij gaat de muziek voor alles’
Peter Sneep interviewt de Limburgse organist/klavecinist Remy Syrier, die in september 2014 promoveerde op de orgelmakers Binvignat. Met fraaie foto’s van Ton Reijnaerdts en Tjalling Roosjen van enkele karakteristieke Binvignat-orgels. “Ik verbaas me over de belangstelling die er is voor mijn proefschrift. Ik heb er afgelopen zomer tweehonderd exemplaren van laten drukken en ik heb er nog maar veertig over. Er zijn veel orgelliefhebbers die het boek willen lezen.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015
“Dé klank tussen hemel en aarde”, zo typeert de eind vorig jaar opgerichte Stichting Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 de orgels van de 100 jaar geleden overleden Utrechtse orgelbouwer. “Hij wist orgels te bouwen die een nieuwe klankenwereld openden zonder hun Nederlandse afkomst te verloochenen en daarmee de aanzet zouden zijn tot het ‘Moderne Nederlandse orgel’.” Het openingsconcert op 27 februari a.s. in de Utrechtse Sint-Catharinakathedraal vormt de aftrap voor de Maarschalkerweerd Muziektour. Inmiddels is er een website waarop ook een groot aantal geluidsopnamen van Maarschalkerweerd-orgels te horen is.

Maarten Vos: ‘Ik geloof in de kracht van het detail’
Maarten Vos, in het dagelijks leven werkzaam bij Orgelmakerij Reil in Heerde, bouwde in de periode 2001-2014 drie positieven. Hij wil ze graag bij elkaar houden om te kunnen inzetten bij concerten, vertelt hij aan Lex Gunnink.

ON-Maarten Vos

Op de orgelbank: Véronique van den Engh
Wim van der Ros treft de organiste van de Kathedrale Basiliek Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch op de orgelbank van haar huisorgel, het voormalige orgel van haar voorganger Maurice Pirenne. Het was ook Pirenne die haar in 2008 bij het kerkbestuur van de Sint Jan aanbeval als zijn opvolger.

ON-Véronique van den Engh foto Paul Leenders

De orgelbouwfirma G.F. Steinmeyer & Co. (5)
In de vijfde aflevering van onze serie over de Beierse orgelbouwfirma beschrijft Dave Lazoe de geschiedenis van het Steinmeyer-orgel in de Nidaroskathedraal van Trondheim, van de bouw tot het aan moment dat het zonder front tegen de westwand van de kerk achterbleef. In het volgende deel de glorieuze reconstructie van het instrument.

ON-Trondheim

Doorslaande tongwerken
Jan Roeleveld, tongwerken-intonateur bij Jacques Stinkens Orgelpijpenmakers in Zeist, schrijft over de opkomst, de neergang én de herwaardering van het doorslaande tongwerk, de romantische tegenhanger van het opslaande tongwerk. Met foto’s uit de praktijk.

En verder: • Uit de orgelwereld • Column ‘Trouwens’ • Heropening Nationaal Orgelmuseum Elburg • Orgel Oude Kerk Soest aan vervanging toe • Muziekbijlage: Psalm 100 (Albert van der Hoeven) • Ingezonden • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’.

 

© fotografie 2015: Peter Sneep (Remy Syrier), Lex Gunnink (Maarten Vos), Paul Leenders (Véronique van den Engh), collectie Per Fridtjov Bonsaksen (Trondheim)