De Orgelvriend 1/2 – 2014

Op vrijdag 10 januari verschijnt het dubbeldikke januari/februarinummer van ‘De Orgelvriend’. Een overzicht van de inhoud:

Text Example

advertentie 

Thomas_Trotter-Gerco-Schaap

Thomas Trotter: ‘Transcripties geven je de kans het publiek te laten zien waar je als organist toe in staat bent’

Gerco Schaap had een interview met de stadsorganist van Birmingham, die op 17 januari a.s. weer in het Orgelpark te Amsterdam concerteert. Over helderheid in registraties, het eigene van Engelse orgelliteratuur en de noodzaak van compositieopdrachten. ‘Met mijn armen in de lucht zwaaien voelt niet natuurlijk voor mij. Maar vind ik het wél leuk om muziek te manipuleren zoals een dirigent dat doet. Het spelen van transcripties is voor mij gewoon een uitdaging.’

 

 

 

 

 

 

De orgels in de Grote of Barbarakerk te Culemborg

De Grote Kerk in Culemborg bezit twee historische orgels: het Verhofstadt-orgel uit 1719 en een koororgel uit ca. 1740. Wim van der Ros schrijft over de restauratie van het koororgel door Hans van Rossum en groot onderhoud aan het hoofdorgel door Orgelmakerij Gebr. Van Vulpen. Het hoofdorgel siert ook de omslag.

 

Het orgel van Scheidemann en Reincken ‘ist ganz wieder da’

Dirk Molenaar was aanwezig bij de ingebruikneming van het door Flentrop Orgelbouw gereconstrueerde orgel in de Katharinenkirche in Hamburg en kreeg de kans het instrument te bespelen en het binnenwerk te bekijken. Een impressie van de feestelijkheden en indrukken van klank en speelaard.

 

Hamburg Orgelnieuws

 

Muziekbijlage

Van Dick Sanderman verscheen het laatste deel van zijn serie Psalmvoorspelen die is uitgegeven door Muziekuitgeverij Willemsen in Huizen. Een voorproefje uit deze tiende bundel, Psalm 140, vindt u als muziekbijlage in het hart van dit nummer.

 

César Franck, de orgelmeester van de Sainte-Clotilde

Componistenschets van Lourens Stuifbergen waarin de verschillende facetten van César Franck worden belicht: de concerterende organist, de orgelimprovisator, de orgeldocent en de componist.

 

En verder …

Nieuws en berichten uit de orgelwereld • Bijzonder nummer van Orgelkunst • Een nieuwe Franck-uitgave • Boekbesprekingen • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’ • Orgelmuziek op Radio 5 • Index 2013

 

© fotografie 2014: Gerco Schaap (Thomas Trotter), Die Bilderwerft / Matthias Fischer (Hamburg)