De Orgelvriend – september 2018

Op vrijdag 31 augustus verscheen het septembernummer van ‘De Orgelvriend’. Wat heeft dit 48 pagina’s dikke nummer zoal te bieden?

Text Example

advertentieTheo Teunissen: ‘Ik ontdek nog steeds nieuwe dingen’
Interview door Joost van Beek met Theo Teunissen, die op 6 september zijn 80everjaardag hoopt te vieren. Een mooie aanleiding voor een gesprek met de man die gedurende zijn lange loopbaan als docent en uitvoerend musicus bij velen de liefde voor muziek heeft aangewakkerd. Joke Hooikammer-de Graaf en Ko Zwanenburg halen herinneringen aan hun oud-docent op. Op zaterdag 15 september is er een verjaardagsconcert voor de jubilaris in de Utrechtse Jacobikerk.

Sint-Catharinakerk in Eindhoven
Met het oog op het komend Orgelfestival Eindhoven van 21 t/m 23 september a.s. besteedt Wim van der Ros aandacht aan de restauratie door Klais Orgelbau van het Verschueren-orgel in de Sint Catharinakerk. Vorig jaar liet de parochie tevens het Ureel-/Verschueren-koororgel uit de voormalige Gerardus Majellakerk door Nico en Annick van Duren overplaatsen naar de stadskerk.

Het 52ste Internationaal Orgelfestival Haarlem
Lourens Stuifbergen doet verslag van het openingsconcert en het improvisatieconcours van het tweejaarlijkse Haarlemse festival. Zoals bekend kwam Geerten van de Wetering als winnaar uit de bus.
Elders in dit nummer doet Gerco Schaap verslag van een openbare masterclass ‘Engelse romantische muziek’ door Ben van Oosten (op foto met Arisa Ishibashi) in het kader van de Zomeracademie.

Muziekbijlage
Speciaal voor De Orgelvriend schreef Theo Teunissen een meerdelige bewerking over Lied 601 uit het Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk: ‘Licht dat ons aanstoot in de morgen’ (melodie: Antoine Oomen). De klavarnotatie is te downloaden vanaf onze website www.orgelvriend.nl.

Boekbesprekingen
Lex Gunnink bespreekt de handelsuitgave van de dissertatie waarop Jan Hage op 21 september 2017 promoveerde aan de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam, over Willem Mudde en de kerkmuzikale vernieuwingsbeweging.
Kees Weggelaar bespreekt de nieuwste uitgave van Brabants Orgelrijkdom: een hommage aan Daan Manneke en Louis Toebosch, met een cd waarop Jelena Bazova het Flentrop-orgel van de Sacramentskerk bespeelt.

En verder
Uit de orgelwereld • Najaarsexcursie Noord-Brabant • Orgelradio wordt volwassen • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’.

 

© 2018 beeld: Joost van Beek (Theo Teunissen), Wim van der Ros (Eindhoven), Pieter Baak (Masterclass)