Geerten van de Wetering winnaar van het Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem 2018

Het 52ste Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem is vrijdagavond 20 juli gewonnen door Geerten van de Wetering. De finale werd gespeeld op het Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk.

Text Example

advertentieDe drie finalisten Gabriele Agrimonti (I), Lukas Grimm (D) en Geerten van de Wetering (NL) kregen als eerste opdracht een vrije improvisatie te spelen met de Chinese avant-garde shengspeler Wu Wei. Ter voorbereiding hadden de deelnemers ’s middags een eerste kennismaking met de bespeler van dit Chinese mondorgel.

Voor de tweede improvisatie schreef componist Jan Vriend vijf thema’s die de deelnemers moesten verwerken in een Tripthique. Voor deel I mocht een keuze gemaakt uit thema 1 en 2, voor deel II stond thema 3 voorschreven, thema 4 of 5 diende als basis voor deel III (Fuga).

Winnaar Geerten van de Wetering met de componist van de improvisatiethema’s van de finale, Jan Vriend. | © fotografie Pieter Baak

Het concours begon met acht deelnemers uit Nederland, Duitsland, Italië, Roemenië en Zwitserland. Zeven deelnemers waren daarvoor geselecteerd in een voorronde. De achtste kandidaat, Evan Bogerd, verwierf zijn plaats als winnaar van een Nederlandse improvisatiewedstrijd vorige maand in Dordrecht. De eerste en de tweede ronde van het Haarlemse concours werden maandag en woensdag gespeeld in de Grote of St.-Bavokerk en de Philharmonie.

Anders dan de twee voorgaande edities koos de jury – bestaande uit Franz Danksagmüller (D), Vincent Thévenaz (CH), Guus Janssen (NL), Bernhard Haas (D), Jacob Lekkerkerker (NL) en voorzitter Neil Wallace (NL) – dit jaar weer voor drie in plaats van vier finalisten.

Voor Agrimonti en Van de Wetering was het de eerste keer dat zij aan ‘Haarlem’ deelnamen. Grimm wist ook in de vorige twee concoursen tot de finale door te dringen; in 2014 won hij de publieksprijs.

De winnaar van het Internationaal Orgelimprovisatie Concours gaat naar huis met een geldprijs van 7.500 euro en een weergave van het noordertranseptraam ‘Vrede en verdraagzaamheid’ van Michel van Overbeeke. De publieksprijs, die eveneens naar Geerten van de Wetering ging, bestaat uit een geldbedrag van 1.000 euro, beschikbaar gesteld door Flentrop Orgelbouw.

 

Zie ook

 

 

3 Comments

  1. Beste Geerten, Namens al jouw mede-bestuursleden van de Stichting Orgelstad Leiden van harte gefeliciteerd met deze uitzonderlijke prestatie! Louk Fennis, secretaris SOL

  2. Beste Geerten,
    Van harte gefeliciteerd met deze geweldige prestatie. We zijn trots op je.
    Namens je collega’s van de (afdeling Zuid-Holland Noord van de) KVOK, Jan van der Spek.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.