De Orgelvriend van mei 2015

Op vrijdag 1 mei verschijnt het mei-nummer van ‘De Orgelvriend’.

Text Example

advertentie 

  • Bert den Hertog: ‘In je eentje begin je niets’

Interview met de Haagse organist Bert den Hertog, die in 2013 werd benoemd tot concertorganist en artistiek adviseur van de Stichting Orgel Elandstraatkerk in Den Haag. Een gesprek over het Franssen-orgel in de Elandstraatkerk en het ophanden zijnde 2e Internationaal Symfonisch Orgelfestival, het jubileum van ‘zijn’ orgel in de Oude Kerk te Scheveningen, jeugdidolen als Jeanne Demessieux en Jean Guillou en de Russische orgelcultuur waarmee hij in aanraking kwam. “Het uitregistreren van een stuk vind ik een van de leukste dingen van het vak.”

 

ON Bert den Hertog

 

  • Het Ibach-orgel in de Broederenkerk te Deventer (1)

Erik van der Heijden verdiepte zich in de geschiedenis van de Broederenkerk te Deventer en haar Ibach-orgel, dat vorig jaar door Orgelmakerij Gebr. Van Vulpen werd gereconstrueerd en gerestaureerd. Dit eerste deel behandelt de wordingsgeschiedenis, de lotgevallen en de reconstructie/restauratie van het instrument. In De Orgelvriend van juni het tweede deel met een interview met Van Vulpen-medewerker Adriaan van Rossem en een persoonlijke indruk van het orgel. In mei wordt in Deventer een film vertoond die Paul van Agten van het restauratieproces maakte.

 

  • Restauratie Pierre Palla Concertorgel begonnen

De Stichting Pierre Palla Concertorgel heeft aan Pels & Van Leeuwen Orgelbouw opdracht gegeven het voormalige AVRO Concertorgel te restaureren. Het komt te staan in een speciaal te bouwen orgelruimte in Studio 1 van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. De restauratie van het op de rijksmonumentenlijst geplaatste instrument is voor een aanzienlijk deel mogelijk gemaakt door subsidies van het Rijk, de Provincie Noord-Holland, de Gemeente Hilversum en sponsors.

 

SONY DSC

 

  • Boekbespreking Jon Laukvik

Lourens Stuifbergen bespreekt het derde deel van de boekenserie Orgelschule zur historischen Aufführungspraxis onder redactie van de Noorse organist Jon Laukvik. Dit laatste deel behandelt de orgelmuziek van de twintigste eeuw, vanaf het neoclassicisme tot en met de huidige componistengeneratie, met naar verhouding veel aandacht voor Messiaen maar minder voor iemand als Jehan Alain.

 

  • Cd-recensies

Besprekingen van de cd’s A Symphonic Organ van Bert den Hertog (Elandstraatkerk Den Haag), Dutch Delight van Matthias Havinga (Jacobuskerk Zeerijp), een bijzondere cd met muziek voor harp en orgel van Godelieve Schrama (harp) en Tomasz Adam Nowak (orgel, harmonium), opgenomen in het Orgelpark te Amsterdam, en een Aeolus-cd met de Symfonieën 1 & 2 van Widor, uitgevoerd door Martin Bambauer in de Saint-Sulpice, Parijs.

 

ON CD Widor-Bambauer

 

En verder: • Uit de orgelwereld • Excursienieuws • Column ‘Trouwens’ • Wegwijzers en Toegelicht.

 

© 2015 fotografie: Gerco Schaap (Bert den Hertog), Wim van der Ros (Pierre Palla Concertorgel)