Dick Sanderman veertig jaar stadsorganist Rijssen

Dick Sanderman organist

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Dick Sanderman werd aangesteld als stadsorganist van Rijssen. Dat wordt op donderdag 19 april gevierd met een concert door de jubilaris in de Schildkerk.

Text Example

advertentieSanderman werd benoemd in 1978, een jaar nadat het Leeflang-orgel in de Rijssense stadhuishal werd opgeleverd. Als vaste bespeler verzorgt hij daar niet alleen de muzikale opluistering van bijeenkomsten als de jaarlijkse lintjesregen en Dodenherdenking, maar ook andere culturele activiteiten waarbij het orgel een rol speelt. Die laatstgenoemde activiteiten van de stadsorganist vallen tegenwoordig niet meer onder de gemeente, maar onder de Stichting Stadsmuziek Rijssen. 

Nestor
Met de benoeming van Dick Sanderman werd Rijssen de derde Nederlandse stad met een stadsorganist: alleen Haarlem en Rotterdam kenden deze functie al eerder. Met name het afgelopen decennium is daar een groot aantal bijgekomen. Sanderman mag zich inmiddels de nestor van de Nederlandse stadsorganisten noemen. Zij hebben zich verenigd in een landelijk College van Stadsorganisten opgericht, dat zich binnenkort via een website gaat presenteren.

Lees ook
Dick Sanderman viert 40 jaar kerkorganist

Jubileumconcert
Het concert op 19 april was gepland als wandelconcert van het stadhuis naar de Schildkerk. Omdat die avond in het gemeentehuis de nieuwe wethouders worden beëdigd, vindt het hele concert nu plaats in de Schildkerk. Op het programma heeft Sanderman onder meer werk staan van Bach (een Fantasie en Fuga die hij in tijdens zijn eerste concert als stadsorganist ook speelde),  Mudde (‘Waer dat men zich al keerd of wend’), Whitlock, Vierne, Langlais en twee oud-Hollandse marsen, voor orgel bewerkt door Leo Mens. Naast het Schildkerkorgel zullen ook een kistorgel en een Frans drukwindharmonium worden bespeeld.

Na afloop van het concert biedt de Stichting Stadsmuziek de bezoekers een hapje en een drankje aan in de Leerkamer achter de Schildkerk. Het concert op donderdag 19 april begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, wel is er een collecte aan de uitgang.

Lees ook
Koninklijke onderscheiding voor Dick Sanderman