Dick Sanderman voltooit nieuwe serie ‘Psalmen’

Text Example

advertentie



In november verscheen het tiende deel uit de serie ‘Psalmen’ van Dick Sanderman. Daarmee voltooit de Rijssense organist een derde ‘koraalboek’ bij de psalmen, nu dan in een serie van tien losse bundels. Ter gelegenheid van de afronding van dit project organiseert de uitgever op zaterdag 1 maart 2014 een samenzangavond in de Grote Kerk te Epe.

In 2001 verscheen bij Lindenberg het eerste koraalboek bij het complete Geneefse psalter van de hand van Sanderman. In 2004 zag een tweede koraalboek met psalmvoorspelen en koraalzettingen het licht. De nieuwe serie Psalmen, uitgebracht bij Muziekuitgeverij J.C. Willemsen, begon in het voorjaar van 1996. De volgorde van de serie kent een geheel eigen logica: in deel 1 verschenen alle psalmen met het eindcijfer 1, deel twee de psalmen met eindcijfer 2, enzovoorts. Dick Sanderman bedient zich in de voorspelen van veen diversiteit aan stijlen, van klassiek, romantisch tot een meer eigentijds idioom.

In het voorwoord van deel 10 schrijft Sanderman daar zelf over: ‘Na de verschijning van mijn beide koraalboeken ben ik de harmonisaties in deze serie meer gaan zien als koralen ‘alio modo’, op een andere manier dus, te gebruiken ter afwisseling met de meer conventionele zetting uit het koraalboek. In de laatste twee delen beweegt de harmonie zich vaker in halve noten, zoals ook het uitgangspunt was bij de begeleidingszettingen voor de psalmen in het nieuwe Liedboek.’

De samenzangavond ter gelegenheid van het bijna achttien jaar durende psalmenproject vindt plaats op zaterdag 1 maart 2014 in de Grote Kerk te Epe. Dick Sanderman zal zelf het Meere-orgel bespelen. Ds. S.P. Roosendaal uit Nieuwe Pekela zal de gespeelde en gezongen psalmen met gesproken woord verbinden. Van de avond wordt een cd-opname gemaakt door Animato Music Productions. Verder zal er een bladmuziekstand van uitgever Willemsen staan. De avond begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie www.dicksanderman.nl