Drie deelnemers door voorselectie 53e Improvisatieconcours Haarlem, tweede voorronde in 2021

De voorselectie voor het 53e Improvisatieconcours in Haarlem heeft drie deelnemers opgeleverd. Van de zeventien aanmeldingen oordeelde de jury dat slechts twee Duitsers en een Fransman ‘in hun totaliteit het vereiste niveau hadden om te worden toegelaten’. Een tweede voorronde in 2021 moet de overige vier kandidaten opleveren.

Text Example

advertentie
Ondanks het uitstel van het Internationaal Orgelfestival en het Improvisatieconcours Haarlem naar juli 2020 heeft de geplande voorselectieronde volgens planning plaatsgevonden.

Er kwamen zeventien aanmeldingen binnen, afkomstig uit Italië, de VS, Australië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Nederland. Dat waren er elf minder dan de vorige editie.

Voorselectie

Alle kandidaten dienden vijf korte improvisaties te spelen op door Jürgen Essl en Jeremy Joseph samengesteld thematisch materiaal, waaronder tekeningen van Jehan Alain, een tekstueel gegeven en nieuw gecomponeerde thema’s. De ingezonden opnames werden anoniem online beoordeeld door een selectiecommissie bestaande uit Jan Hage, Ansgar Wallenhorst en Geerten Liefting.

De geselecteerde kandidaten zijn Sebastian Benetello (D), Marcel Eliasch (D) en Cyril Julien (F).

Tweede voorselectieronde

Nu het concours een jaar is uitgesteld heeft de organisatie besloten in het voorjaar van 2021 opnieuw een voorselectieronde te houden om de overige vier deelnemers te selecteren. Aanmelden kan tot uiterlijk 15 februari 2021. Nieuwe opdrachten hiervoor worden in januari bekend gemaakt.

De achtste deelnemer van het Haarlemse Improvisatieconcours zal de winnaar zijn die in juni 2021 het tijdens het Bachfestival Dordrecht te houden concours op haar of zijn naam zet.