Drie kandidaten in finale Sweelinck-Mullerprijs 2014

De Stichting Jan Pieterszoon Sweelinckprijs heeft Hugo Bakker, Jochem Schuurman en Bert van Stam toegelaten tot de finale van de Sweelinck Mullerprijs 2014. Dat maakte de stichting vandaag bekend. De prijs is bedoeld voor jonge ambitieuze organisten die een ‘boeiend, gevarieerd, spannend, verrassend en creatief’ programma kunnen brengen op ‘hoog artistiek niveau’. Op 11 oktober zullen zij in Dordrecht strijden om de prijs. 

Text Example

advertentie 

Uit een zevental geanonimiseerde inzendingen heeft de jury, bestaande uit Petra Veenswijk, Cor Ardesch en Jan Hage, het bestuur van de stichting geadviseerd de drie kandidaten te selecteren. Deze voordracht is door het bestuur overgenomen. Op 11 oktober 2014 gaan de kandidaten de strijd met elkaar aan op zowel het Kam- als het Bach-orgel van de Grote Kerk te Dordrecht. Iedere kandidaat krijgt dan ongeveer 45 minuten om zich te presenteren in een door henzelf voorgesteld programma..

 

De drie finalisten zullen dan opnieuw worden beoordeeld door juryleden Veenswijk, Ardesch en Hage. Het prijzengeld is door het dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds ter beschikking gesteld en bestaat uit een eerste prijs van € 6.000, een tweede prijs van € 2.500 en een derde prijs van € 1.500. Het geldbedrag moet door de winnaars worden gebruikt voor verdere studie. De drie kandidaten moeten daartoe voor 1 september een bestedingsplan bij het bestuur van de stichting Jan Pieterszoon Sweelinckprijs indienen.

 

In 2011 wilde de stichting ook een Sweelinck-Mullerprijs uitreiken, maar toen konden te weinig finalisten worden aangewezen. In 2009 kreeg Jacob Lekkerkerker de Sweelinck-Mullerprijs.

 

De finale in de Grote Kerk in Dordrecht wordt op 11 oktober vanaf 16.30 uur gespeeld.