Duitser, Italiaan en Nederlander bereiken finale Improvisatieconcours Haarlem

Een Duitse, een Italiaanse en een Nederlandse deelnemer zijn door naar de laatste ronde van het Internationale Orgel Improvisatieconcours Haarlem. Woensdag 18 juli wisten Lukas Grimm, Gabriele Agrimonti en Geerten van de Wetering zich na de tweede ronde in de Haarlemse Philharmonie verzekerd van een plaats in de finale.

Het concours ging maandag 16 juli in de Grote of Sint-Bavokerk van start met acht deelnemers die de opdracht kregen om twee improvisaties spelen: een in ostinatovorm op basis van een aangereikte notenreeks, een tweede op een tekst van de Chinese filosoof Confucius en een tekstcitaat uit Psalm 69.

De zes overgebleven kandidaten speelden woensdagavond de tweede ronde op het Cavaillé-Coll-orgel in de Philharmonie. Eén van de opdrachten was een onvoorbereide improvisatie met de Japanse danser Kenzo Kusuda.

De jury van het concours bestaat deze editie uit Franz Danksagmüller (Duitsland), Vincent Thévenaz (Zwitserland), Guus Janssen (Nederland), Bernhard Haas (Duitsland) en Jacob Lekkerkerker (Nederland). Juryvoorzitter is Neil Wallace (Nederland).

De finale wordt vrijdag 20 juli om 20.15 uur gespeeld op het Müller-orgel in de Grote of Sint-Bavokerk.

 

© 2018 beeld archief ORGELNIEUWS

 

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.