Elfstedentocht met Liuwe Tamminga langs Friese orgels

Het orgel in de Martinikerk te Sneek | © fotografie Gérard van Betlehem
Op zaterdag 18 augustus legt organist Liuwe Tamminga een Friese orgel-Elfstedentocht af. De geboren Fries, die alweer vele jaren in het Italiaanse Bologna woont en werkt, gaat op één dag dag elf concerten van een half uur verzorgen op de belangrijkste orgels van elf Friese steden.

Text Example

advertentieHet eerste concert begint om 08.30 uur in de Martinikerk te Sneek. De tocht gaat vervolgens naar IJlst (Mauritiuskerk), Sloten (Grutte Tsjerke), Stavoren (Nicolaaskerk), Hindeloopen (Grote Kerk), Workum (Grote Kerk), Bolsward (Martinikerk), Harlingen (Grote Kerk), Franeker (Martinikerk) en Dokkum (Grote Kerk). De finish van de tocht is om 20.30 uur in Leeuwarden waar het slotconcert op het Müller-orgel in de Jacobijnerkerk wordt gegeven.

Tamminga heeft voor elk concert een ander programma samengesteld uit vijf eeuwen omspannend repertoire, waaronder ook veel werk van Italiaanse bodem. De concerten zijn gratis te bezoeken. Wel is er een collecte bij de uitgang.

Wie de tocht geheel of gedeeltelijk wil meemaken, kan dat op eigen gelegenheid doen. De organisatie heeft ook een aantal achtpersoonsbusjes beschikbaar die de bezoekers zo dicht mogelijk bij de kerk laten in- en uitstappen; opgave bij Geert Postma via gjp.postma@gmail.com. De kosten voor het busvervoer bedragen € 40 per persoon, inclusief koffie, thee en water. Instappen kan om 07.30 uur bij de Jacobijnerkerk in Leeuwarden.

Het concertschema, alle programma’s en verder informatie zijn te vinden op liuwetamminga.nl.