Excursie naar nieuw Kögler-orgel Hersteld Hervormde Kerk Nieuwleusen

Kögler-orgel HHK Nieuwleusen

In oktober 2017 nam de Hersteld Hervormde Gemeente ‘Rehoboth’ te Nieuwleusen een orgel van de Oostenrijkse firma Kögler in gebruik. Op zaterdag 17 februari vindt een excursie plaats naar dit nieuwe tweeklaviers instrument van 21 stemmen.

Text Example

advertentieHet Kögler-orgel vervangt een orgel van Proper, rond 1900 gebouwd voor de Oude Kerk in Ermelo. Na wijzigingen en overplaatsing in de loop van de twintigste eeuw kwam het Proper-orgel in 1994 in Nieuwleusen terecht waar het na restauratie werd uitgebreid naar 15 stemmen op twee manualen en pedaal.

Na zo’n twintig jaar besloot men het orgel te vervangen. Orgelbau Kögler GmbH uit Sankt Florian realiseerde het nieuwe instrument van 21 registers in de krappe nis boven de kansel. Adviseur bij het project was Sietze de Vries.

Excursie
Tijdens de excursie op zaterdagmiddag 17 februari om 14.00 uur zal Aalt Leusink iets vertellen over de totstandkoming van het orgel, gevolgd door een klankdemonstratie. Na een koffiepauze is er voor de deelnemers tot ongeveer 16.30 uur gelegenheid het orgel zelf te bespelen.

De excursie wordt georganiseerd door de afdeling Oost van de VOGG en is gratis toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. De Rehobothkerk is te vinden aan de Meeleweg 41, 7711 EJ Nieuwleusen.

 


Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Quintadena 16
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Superoctaaf 2′
Sesquialter II (‘Vorabzug’ Quint 3)
Mixtuur IV-VI
Trompet 8

Rugwerk C-f3
Holpijp 8
Prestant 4
Fluit 4
Nasard 3
Woudfluit 2
Scherp IV (‘Vorabzug’ Octaaf 2)
Dulciaan 8

Pedaal C-d1
Bourdon 16
Prestant 8
Octaaf 4
Bazuin 16
Trompet 8
Cornet 2 (gereserveerd)

Werktuiglijke registers
Koppel Hoofdwerk – Rugwerk
Koppel Pedaal – Hoofdwerk
Koppel Pedaal – Rugwerk
Tremulant

 

Meer informatie

 

 

© 2018 Beeld: www.orgelbau-koegler.at