Gesellschaft der Orgelfreunde organiseert jaarlijkse conferentie in Antwerpen en omgeving

schyven orgel kathedraal antwerpen

Van 30 juli tot en met 4 augustus vindt de 69e ‘Tagung’ van de Gesellschaft der Orgelfreunde (GdO) plaats in Antwerpen. Deze internationale, Duitstalige vereniging van orgelliefhebbers dompelt deelnemers een week lang onder in de Belgische en Vlaamse orgelcultuur van de stad en de regio.

Text Example

advertentieHet programma omvat concerten, bespelingen, workshops, een symposium over orgelbouw en excursies naar de Kempen en Brussel. Er wordt ook een uitstapje gemaakt naar Bergen op Zoom. Hoewel het merendeel van het programma alleen toegankelijk is voor ingeschreven deelnemers, zijn er enkele concerten open voor het publiek.

De conferentie staat dit jaar onder leiding van aftredend vicevoorzitter Bert Wisgerhof en de dit jaar aangetreden secretaris, de Vlaming Daniel Vanden Broecke.

Openbare concerten

Op zondag 30 juli om 18.00 uur zal er in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal een concert plaatsvinden met nieuwe orgelcomposities, uitgevoerd door studenten van het Antwerps Conservatorium. Om 20.00 uur volgt in de Carolus Borromeuskerk het officiële openingsconcert door Emmanuel Van Kerckhoven. Het slotconcert in de Sint-Walburgiskerk, een harmoniumavond met Jan Van Mol en cellist Igor Kiritschenko, is ook toegankelijk voor het publiek. De toegangsprijs voor deze concerten bedraagt € 10.

Tentoonstelling

Van 3 tot en met 31 augustus is er in Museum Vleeshuis een tijdelijke tentoonstelling over orgelbouw te bezichtigen. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de GdO en Het Orgel in Vlaanderen. Bezoekers kunnen onder andere een kabinetorgel en een draaiorgel bewonderen en beluisteren.

GdO

De Gesellschaft der Orgelfreunde e.V. is een internationale vereniging die in 1951 is opgericht. Deze vereniging zet zich in voor de cultivering, verspreiding en verdieping van activiteiten gerelateerd aan orgels, evenals deelname aan het culturele orgelleven. In 2019 telde de vereniging ongeveer 4.700 leden in 38 landen, voornamelijk in Duitsland, maar ook 172 leden uit Nederland. De GdO geeft onder andere het tijdschrift Ars Organi en het jaarboek Acta Organologica uit. Jaarlijks wordt een zomerconferentie georganiseerd.

Christoph Grohmann

Een week voorafgaand aan de conferentie moest de vereniging het overlijden betreuren van Christoph Grohmann, hoofdbestuurslid en voormalig secretaris (1988-1997) en vicevoorzitter (1998-2008). Christoph Grohmann zou dit jaar ook een optreden in Antwerpen verzorgen.

Meer informatie orgeltagung-2023.gdo.de