GESIGNALEERD Lopster Pracht

lopster orgelpracht

In 2019 werd het orgel van de Petrus en Pauluskerk in Loppersum na restauratie en reconstructie opnieuw in gebruik genomen. Vincent van Laar maakte in 2021 een opname voor Stichting Groningen Orgelland als onderdeel van een serie orgels die recentelijk zijn gerestaureerd.

Text Example

advertentie



Het orgel in Loppersum werd hersteld van schade veroorzaakt door aardbevingen. Daarnaast werden wijzigingen uit de restauraties van de jaren 50 en 60 teruggedraaid, en kreeg het zijn oorspronkelijke groene kleur terug, die sterk lijkt op het orgel in de Martinikerk in Groningen. Zowel qua uiterlijk als klank kan het Lopster orgel worden beschouwd als de plattelandsversie van zijn grote, groene evenknie in de stad.

Lees ook
Orgel Loppersum weer in gebruik na restauratie en reconstructie

Het orgel in Loppersum heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot Andreas de Mare (1562), via Huisz in de zeventiende eeuw, Hinsz in de achttiende eeuw, tot het werk van Franz Caspar Schnitger in 1803. De muziek op deze cd weerspiegelt dan ook deze gevarieerde geschiedenis.

Lopster Pracht

Susato: Les quatre branles, Den XI Ronde, Fagot, Den Hoboecken dans, Mille regretz, Entre du fol, La Mourisque; Tomkins: In Nomine; Anonymus: La bounette, La doune cella, La shy myze, Fantas[ia] de Chappel; Gibbons: Pavan, Galliard, Ground; Froberger: Capriccio in g; Strungk: Magnificat noni toni: Meine Seele erhebet den Herren; Buxtehude: Praeludium in A; Kellner: Allein Gott in der Höh sey Ehr;  Knecht: Fantasie mit Läufen und Arpeggien in c-moll, Cantabile Larghetto mit eineme angenehmen Orgelregister, Fantasie mit schweren Läufen und Arpeggiein in C-dur, Toccata in d-moll

Vincent van Laar, Petrus- en Pauluskerk te Loppersum

Stichting Groningen Orgelland – SGO 2022-01, TT 63’43, opname november 2021, booklet digitaal, prijs € 10 | groningenorgelland.nl