GESIGNALEERD Nieuwe orgeluitgaven Valeur Ajoutée: Smits, Diepenbrock en Rachmaninoff

Bij muziekuitgeverij Valeur Ajoutée verschenen in de afgelopen maanden drie nieuwe uitgaven voor orgel: nieuw werk van Reitze Smits en transcripties van werken van Diepenbrock en Rachmaninoff.

Text Example

advertentie1. Reitze Smits: Capriccio on a Dutch folk song

In dit capricieuze nieuwe orgelwerk van Reitze Smits doemt de melodie van het lied ‘Komt vrienden in het ronde’ op. Het stuk vergt vooral manuaalvaardigheid, hoewel het is geschreven voor twee klavieren én pedaal. Wie het zeven minuten durende Capriccio wil uitvoeren loopt op een orgel met een klavieromvang tot c3, pedaal tot d1 en/of een middentoonstemming niet tegen beperkingen op.

Valeur Ajoutée – z.nr., 9 pagina’s, € 6,49 (digitaal) / € 9,95 (print) | valeurajoutee.eu

2. Alphons Diepenbrock: ‘Zwerftochten door het woud’ uit de Marsyas-suite

Orkestrepertoire van Nederlandse bodem beslaat al geen groot deel van de concertprogrammering, transcripties daarvan voor orgel zijn nog zeldzamer. De Piet Hein Rhapsodie van Peter van Anrooy mag dan door Reitze Smits voor orgel tot leven zijn gewekt én uitgegeven, verder blijft Nederlands transcriptierepertoire dungezaaid.

David de Jong verrast met een orgelarrangement van een deel uit Marsyas of De betooverde bron van Alphons Diepenbrock (1862-1921), en van Nederlands belangrijkste componisten van rond 1900. De toneelmuziek bij de gelijknamige komedie, een herdichting van een mythologisch verhaal uit de Griekse oudheid, ging in 1910 in het Paleis voor Volksvlijt in première met een uitvoering door het Concertgebouworkest.

Uit de door Diepenbrock samengestelde vijfdelinge orkestsuite bewerkte De Jong deel II Entr’acte. ‘Zwerftochten door het woud’.

Valeur Ajoutée – z.nr., 14 pagina’s, € 5,99 (digitaal) / € 9,95 (print) | valeurajoutee.eu

3. Rachmaninoff for the organ vol. III (arr. Reitze Smits)

Na deel I (2016), deel II (2017) en een cd brengt Reitze Smits het pianorepertoire van Sergei Rachmaninoff weer wat dichter bij de organist. In dit derde volume transcripties onder meer de beroemde Prélude in cis-klein.

Préludes Nr. 11 in B & 12 in gis (uit 13 Préludes op. 32); Carillons (‘Paques’ uit Suite I voor 2 piano’s); Prélude Nr. 2 in cis (uit Morceaux de Fantaisie op. 3); Moment Musical Nr. 1 in bes (uit 6 Moments Musicaux op. 16); Humoresque (Nr. 5 uit Morceaux de salon op. 10)

Valeur Ajoutée – z.nr., 30 pagina’s, € 13,49 (digitaal) / € 19,95 (print) | valeurajoutee.eu