Susanna Veerman – St. Augustinuskerk Amsterdam

Susanna Veerman heeft een bijzondere voorliefde voor de orgels van Aristide Cavaillé-Coll. Dit blijkt onder meer uit haar discografie: van de vier cd’s die zij tot nu toe uitbracht werden de laatste drie opgenomen op instrumenten van de Franse bouwer. Veermans meeste recente cd betreft een opname van het orgel waarvan zij de vaste bespeler is: dat van de St. Augustinuskerk te Amsterdam. Dit orgel verwierf in vorige decennia vooral bekendheid door opnamen van Albert de Klerk, Henk Klop en Piet van der Steen. Het instrument stond toen overigens in de oude parochiekerk aan de Postjesweg. Dit kerkgebouw werd in 1977 afgebroken. De huidige Augustinuskerk is feitelijk de kapel van het woonzorgcomplex ‘Nieuw Vredenburgh’, dat op de plek van de oude kerk is verrezen. In de kapel werd ook een plaats ingeruimd voor het Cavaillé-Coll-orgel.

Text Example

advertentieOp zijn nieuwe plek heeft het orgel overigens aanmerkelijk minder akoestiek tot zijn beschikking dan in de oude kerk, maar daardoor wordt – aldus Veerman – de kwaliteit van dit zich nog in originele staat bevindende orgel niet minder. De organiste presenteert haar orgel met specifiek Franse composities die qua omvang en grootte zijn toegesneden op het instrument. In het cd-boekje worden alle stukken van een uitvoerige toelichting voorzien.

 

Pièces en différents styles

Susanna Veerman, Aristide Cavaillé-Coll, 1881 – St. Augustinuskerk Amsterdam

 

Marche épiscopale – Trois Improvisations (Vierne); Cantabile – Trois Pièces (Franck); Sortie en Fa-majeur – l’Organiste (Franck); Scherzetto, Lamento, Grand Choeur (Rousseau); Andante Cantabile – Symphonie nr. 4, op. 13 (Widor); Alegretto & Allegro giocoso – Sept Improvisations, op. 150 (Saint-Saëns); Allegretto, Communion, Verset en Fa-Majeur – Pièces dans différents styles (Guilmant); Toccata (R. Vierne); Intermezzo – Douze Pièces (Bonnet); Tiento – Suite Médiévale (Langlais); Hymne d’actions de grâces ‘Te Deum’ – Trois Paraphrases Grégoriennes (Langlais).

 

Label: STH Records

Nummer: STH1412802

Speelduur: 68’03

Boekje: 28 pagina’s (NL/EN)

Prijs: € 14,90